Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πάει σίγουρα στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

by Times Newsroom 1

Η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση για την αρχηγία, μετά από αυτήν του 2007 ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ξεκίνησε προχθές Πέμπτη, με την κατάθεση έξι υποψηφιοτήτων.

Το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν από τους υποψηφίους 83.000 υπογραφές στήριξης – για ένα κόμμα που στις περασμένες εκλογές έλαβε 8% και δημοσκοπικά κινείται στο 6%-7% – κάνει τους διοργανωτές να πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 212.000 της προηγούμενης αναμέτρησης για την προεδρία του κόμματος, ενώ το αυξημένο ενδιαφέρον ΜΜΕ και κοινής γνώμης μετά την αναγκαστική απόσυρση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας και την υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί momentum που στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν όσο μπορούν.

Μετά την απόσυρση του Βασίλη Κεγκέρογλου από την κούρσα και παρά την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να πείσει και άλλους να αποσυρθούν, οι υποψήφιοι για την ηγεσία είναι επισήμως έξι: Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Α. Λοβέρδος, Γ. Παπανδρέου και Π. Χρηστίδης.
Και το 2017, στις πρώτες εκλογές για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής οι υποψήφιοι ήταν εννέα, αλλά αυτός ο αριθμός είχε δικαιολογηθεί τότε από την ομοσπονδιοποιημένη μορφή του κόμματος.

Στον πρώτο γύρο

Οπως όλα δείχνουν – και παρά τις προβλέψεις των επιτελείων για αποσύρσεις αντιπάλων πριν τον πρώτο γύρο – και οι έξι υποψήφιοι θα πάνε κανονικά στον πρώτο γύρο. Και μετά θα επιλέξουν στρατόπεδο μεταξύ του πρώτου ή του δεύτερου.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πάει σίγουρα στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και ότι κ.κ. Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης θα στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας περισσότερο πιθανό σενάριο και την τελική του επικράτηση.

Αλλοι λένε ότι «κανένα κόμμα δεν αυτοκτονεί» και θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμα και αν περάσει στον δεύτερο γύρο, τελικά δεν θα είναι ο τελικός νικητής.

Μοιρασμένοι είναι δε, εκείνοι που πιστεύουν ότι αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κάτσε να δούμε τι θα παίξουν και οι στοιχηματζήδες» λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου στέλεχος που ξέρει καλά το κόμμα και έχει μεγάλη εμπειρία από εσωκομματικές αναμετρήσεις.

Στα «στρατόπεδα»

Αντικειμενικά, οι σημαντικές μάχες του πρώτου γύρου λοιπόν είναι αυτές ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο (αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή), ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Λοβέρδος έσπευσε ήδη να πάρει θέση «αντιπάλου δέοντος» στον Γ. Παπανδρέου μιλώντας για πιθανότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 που ο ίδιος θα αποτρέψει αν εκλεγεί, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ήδη εντύπωση αφενός όταν είπε στον Γ. Παπανδρέου πως ο ίδιος είναι το μέλλον ενώ εκείνος το παρελθόν, αλλά και όταν συγκέντρωσε 20.000 υπογραφές στήριξης από μέλη εγγεγραμμένα στο μητρώο εκ των οποίων 151 μέλη της Κεντρικής πολιτικής Επιτροπής.

Με δεδομένο ότι η αναμέτρηση θα διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα, αναμένεται μεγάλη ένταση και πολλά κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Συνέδριο

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή φάνηκε και η πίεση που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ η αναμέτρηση στο Κίνημα Αλλαγής. Η πίεση που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει συνέδριο 24-27 Φεβρουαρίου, με τις πληροφορίες να λένε ότι είναι αποφασισμένος να προτείνει σημαντικές αλλαγές στο κόμμα, για να μην αφήσει το Κίνημα Αλλαγής να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μία από αυτές φέρεται να είναι η πρόταση εκλογής αρχηγού από τη βάση του κόμματος, την οποία ο κ. Τσίπρας ήθελε να φέρει νωρίτερα, έκανε αρχικά πίσω υπό την πίεση των 53 + και τώρα το ξανασκέπτεται.

Γενικότερα, η μάχη του Κινήματος Αλλαγής, πέραν από σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής (σ.σ. με την προϋπόθεση τελικής επικράτησης του Γιώργου Παπανδρέου) πυροδοτεί ήδη εστίες σύγκρουσης ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την «Ομπρέλα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμέτρηση

Ηδη σήμερα «προεδρικοί» και «Ομπρέλα» θα αναμετρηθούν για τις δύο προτάσεις του Τσίπρα, τις οποίες η «Ομπρέλα» καταψήφισε, αν και πέρασαν με πλειοψηφία. Τη συμμετοχή στελεχών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 20% στη νέα κεντρική επιτροπή και τη συμμετοχή 150 προσωπικοτήτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο των 5.000 συνέδρων, με δικαίωμα ψήφου.

Αναμένεται οι προεδρικοί να περάσουν και τις δύο αυτές προτάσεις, η κόντρα όμως μόλις ξεκινά. Η προοπτική συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής που καλοβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση επικράτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωρίζοντας καλά το εσωκομματικό παιχνίδι, ήδη κατέβασε μία προγραμματική πρόταση 21 σημείων που αφενός γνώρισε τη στήριξη από στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ και αφετέρου ακυρώνει τη δουλειά που γινόταν όλο αυτό το διάστημα από την αρμόδια επιτροπή υπό τη σκέπη της Κουμουνδούρου. Η «Ομπρέλα» είναι απέναντι και δεν σκοπεύει να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Πηγή: ELEFTHEROSTYPOS.GR

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή