Η Μολδαβία κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να την αποσταθεροποιήσει

Ο επικεφαλής της Γενικής Επιθεώρησης της Αστυνομίας της Μολδαβίας , Βιορέλ Τσερνιουτσάνο, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας υποδαυλίζουν διαδηλώσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

by Times Newsroom

Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις που οργάνωσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Şor» και ορισμένα μη κοινοβουλευτικά κόμματα και κινήματα, ο Τσερνιουτσάνο είπε σήμερα, Κυριακή, ότι «η αστυνομία έλαβε αναφορές που δείχνουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ετοιμάζονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που σχεδιάστηκε κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της ημέρας».

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τη διαμαρτυρία που διοργάνωσε το Κόμμα Şor στις 12 Μαρτίου», δήλωσε, από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της εκτελεστικής εξουσίας, Daniel Vodă, σύμφωνα με την Tv8.  «Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να σέβονται τον νόμο για τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες του κόμματος «Şor» είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλώσεις θα ήταν ειρηνικές και αργότερα τα μέλη του κόμματος ανέφεραν ότι έλαβαν τηλεφωνήματα που απειλούσαν να ανοίξουν ποινική υπόθεση, και όπως αναφέρεται αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες στο κόμμα και κατάσχεσε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής

Ενώ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το υψηλό κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και σήκωσαν πανό καταδικάζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές και τον πληθωρισμό-ρεκόρ που σημειώνει η χώρα, που έφτασε στο 30% το 2022. Ζήτησαν επίσης τη διάλυση της Βουλής και την παραίτηση της προέδρου της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού.

Και τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες του Κισινάου για «το σχέδιο της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μολδαβία» είναι αβάσιμες, εξηγώντας ότι ο πραγματικός στόχος του Κιέβου, που έκανε τέτοιες δηλώσεις, «σέρνει τη χώρα σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υπάρχουν τακτικές εικασίες για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου από την ημιαυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας προς την Οδησσό, τη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ουκρανία.

Περιοχή της Υπερδνειστερίας

Η Μόσχα κατηγορείται επίσης ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, η οποία ήταν προηγουμένως στη σφαίρα επιρροής της, αλλά οι αρχές της είναι πλέον φιλοευρωπαϊκές.

Η Υπερδνειστερία είναι μια ρωσόφωνη περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Διακήρυξε την ανεξαρτησία της μετά από σύντομο πόλεμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο.

Υποστηρίζεται από τη Ρωσία, η οποία διαθέτει στρατιωτικό σώμα, ενώ η ρουμανόφωνη Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, βρίσκεται στο δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Μόσχα δεν βλέπει με ικανοποίηση.

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή