Η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας πλησιάζει στην εξαφάνιση: Μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους – Τι προκαλούσε

Οι μολύνσεις σημείωσαν τον χαμηλότερο αριθμό από το 1980

by Times Newsroom

Ένα ευχάριστο νέο έρχεται από τον τομέα της ιατρικής, καθώς η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας που μόλυνε πάνω από 3,5 εκατ. άτομα ετησίως σε πάνω από 20 χώρες, πλησιάζει στην εξαφάνιση.

Το nature.com αναφέρει ότι το 2021 καταγράφηκαν μόνο 14 περιπτώσεις με τον ιό, με τον αριθμό να είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται από το 1980. «Είναι εκπληκτικό», λέει ο Adam Weiss, διευθυντής του Guinea Worm Eradication Program του Carter Center, το οποίο έχει την έδρα του στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Μάλιστα, τονίζει ότι η μείωση άγγιξε το 50% σε σύγκριση με τα 27 κρούσματα που αναφέρθηκαν το 2020 και διευκρινίζει πως είναι το αποτέλεσμα σχεδόν 40ετούς προσπάθειας διεθνών οργανισμών και εθνικών κυβερνήσεων να απαλλάξουν τον πλανήτη από την συγκεκριμένη νόσο.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το cdc.gov, η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας, είναι μια παραμελημένη τροπική ασθένεια (NTD), που προκαλείται από το παράσιτο Dracunculus medinensis.

Η ασθένεια επηρεάζει φτωχές κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής που δεν έχουν ασφαλές νερό για πόσιμο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία, αλλά ούτε και εμβόλιο για την πρόληψή της.

Τα συμπτώματα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν πως τα συμπτώματα εμφανίζονται ένα χρόνο μετά την μόλυνση. Αρχικά, ο ασθενής αισθάνεται άρρωστος, ενώ στη συνέχεια η κλινική εικόνα είναι η εξής:

  • Ελαφρύς πυρετός
  • Κνησμώδες εξάνθημα
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Ζάλη

Έπειτα, αναπτύσσεται μια φουσκάλα οπουδήποτε στο δέρμα. Ωστόσο, σχηματίζεται στα κάτω μέρη του σώματος στο 80%-90% των περιπτώσεων. Μεγαλώνει μέσα σε αρκετές ημέρες και προκαλεί καυστικό πόνο, ενώ τελικά σπάει, εκθέτοντας το σκουλήκι.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό, όμως η αναπηρία είναι μια κοινή έκβαση. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω του πόνου και των επιπλοκών που προκαλούνται από δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Η αναπηρία που εμφανίζεται κατά την απομάκρυνση και την ανάρρωση των σκουληκιών εμποδίζει τους ανθρώπους να εργάζονται και διαρκεί 8,5 εβδομάδες κατά μέσο όρο, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι μόνιμη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com