Η Ουκρανία ανακτά έδαφος στη Χερσώνα, η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Σλοβιάνσκ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνεται σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ

by Times Newsroom

Με τον πόλεμο να μαίνεται για περισσότερους από τρεις μήνες, η Ουκρανία ανακτά έδαφος στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων από την αρχή της εισβολής στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στη χώρα του.

«Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!», αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ότι προελαύνει στην περιφέρεια της Χερσώνας, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα.

Στην ενημέρωσή του σήμερα το πρωί δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την Χερσώνα, αλλά σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν ειδικές δυνάμεις στην Μικολάγιφ, την γειτονική πόλη, «σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες για να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν».

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Κιέβου που κάνουν λόγο για «τη δημιουργία αμυντικών γραμμών» από τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Χερσώνα.

Η αντεπίθεση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων στη Χερσώνα γίνεται την ώρα που οι νέες αρχές της πόλης, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους να συνδεθούν με τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλοποιημένης διαδικασίας».

Αν η Χερσώνα ξαναπεράσει στον έλεγχο του Κιέβου θα πρόκειται για μια πρόοδο με μεγάλο συμβολισμό, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί τελείως από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό προσθέτει βάρος και το γεγονός ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη νότια Ουκρανία, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Χερσώνα αρχίζει εξαγωγή σιτηρών στη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS και όπως αναμεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο ότι η περιφέρεια της Χερσώνας άρχισε να εξάγει σιτηρά της περσινής σοδειάς στη Ρωσία.

«Έχουμε χώρο να αποθηκεύσουμε (τη νέα σοδειά) αν και έχουμε πολλά σιτηρά εδώ. Ο κόσμος τα εξάγει τώρα εν μέρει, έχοντας συμφωνήσει με αυτούς που τα αγοράζουν από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης που έχει διοριστεί στην Χερσώνα από το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει τα σιτηρά της από εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους ηγέτες της ΕΕ

Εξάλλου σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της συνόδου τους μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο. Στην ημερήσια διάταξή της βρίσκεται η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Η απεύθυνση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο γίνεται την επομένη της χθεσινής επίσκεψής του, που καλύφθηκε σε εύρος από τα μέσα ενημέρωσης, στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Είναι η πρώτη του έξοδος από το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας ως το τέλος. Δεν έχουν καμία ελπίδα», σημείωσε χθες ο Ζελένσκι από το Χάρκοβο, όπου συνάντησε στρατιωτικούς στο πεδίο και επισκέφτηκε τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταστραφεί.

Στασιμότητα στις προσπάθειες μεσολάβησης

Στο μεταξύ οι προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται σε στασιμότητα.

Το σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία τον προέτρεψαν για την διεξαγωγή «απευθείας, σοβαρών διαπραγματεύσεων» με το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από την περιφέρεια του Χαρκόβου, συνέχισαν την προέλασή τους προς την κατεύθυνση των σημαντικών πόλεων Σεβεροντονέτσκ, που σφυροκοπάται αδιάκοπα, και Λισιτσάνσκ, τη δίδυμή του πόλη, στο Ντονμπάς.

Αυτές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, απειλούνται να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα με τα ορυχεία του Ντονμπάς.

«Όσον αφορά το Ντονέτσκ, ο εισβολέας επικεντρώνεται σε επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει τα στρατεύματά μας στην Λισιτσάντσκ και την Σεβεροντονέτσκ», διευκρινίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο ουκρανικός στρατός.

Ο ηγέτης της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, ισχυρίστηκε από την πλευρά του το Σάββατο το βράδυ ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την Σεβεροντονέτσκ, πόλη με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Ο δήμαρχος της Σεβεροντονέτσκ, ο Ολεξάντερ Στριούκ, προειδοποίησε για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην πόλη αυτή, η οποία έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από δύο εβδομάδες και αδειάζει από τους κατοίκους της. Οι «διαρκείς βομβαρδισμοί» περιπλέκουν πολύ τον εφοδιασμό, κυρίως με πόσιμο νερό, χιλιάδων κατοίκων που παραμένουν στην πόλη, πρόσθεσε.

Η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Σλοβιάνσκ

Τέλος, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων επεσήμανε στην πρωινή του ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση γύρω από το Σλοβιάνσκ, την βάση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν νέες μονάδες καθώς ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Σλοβιάνσκ από την υπό ρωσικό έλεγχο Ιζιούμ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων προς το βορρά, και την πρόσφατα καταληφθείσα μικρή πόλη Λίμαν, διευκρινίζει το γενικό επιτελείο στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Η Σλοβιάνσκ και η Κραματόρσκ, η οποία βρίσκεται νότια της πρώτης, αποτελούν την μεγαλύτερη αστική περιοχή στο Ντονμπάς που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η Σλοβιάνσκ είναι επίσης η βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μια κατάληψη των δίδυμων πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις θα συνιστούσε σημαντική καμπή στον πόλεμο.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Μελιτόπολη- Οι φιλορωσικές τοπικές αρχές κατηγορούν το Κίεβο

Στο μεταξύ, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη σήμερα το πρωί στη Μελιτόπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αρχές της πόλης αυτής που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και η οποία έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, οι οποίοι κατηγόρησαν το Κίεβο για «επίθεση».

«Περίπου στις 08:00 το πρωί ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πόλης», ανέφεραν οι αρχές της Μελιτόπολης που βρίσκεται κοντά στην Αζοφική θάλασσα, κάνοντας λόγο για δύο τραυματίες, «εθελοντές που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια», ηλικίας 25 και 28 ετών.

Για το συμβάν έχει ξεκινήσει έρευνα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Πρόκειται για μια κυνική, τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου, μια ενέργεια που έχει στόχο να εκφοβίσει τους κατοίκους της πόλης μας, μια ενέργεια που είχε στόχο τους αμάχους», κατήγγειλε η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η νέα δήμαρχος της πόλης που διορίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

«Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση και το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μελιτόπολης δεν θέλουν πλέον καμία σχέση μαζί του, θέλουμε να ζήσουμε μια νέα ζωή, μια άλλη ζωή, μια ειρηνική ζωή», τόνισε η ίδια.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Μελιτόπολη τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 11 Μαρτίου ο δήμαρχός της, Ιβάν Φεντόροφ, είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρώσους, προτού αφεθεί ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα. Στην πόλη έχει εγκατασταθεί φιλορωσική διοίκηση.

Στις 23 Μαΐου ο Αντρέι Τσεβτσίκ, ο δήμαρχος που διόρισε η Μόσχα στην Ενεργκοντάρ, μια άλλη πόλη της νότιας Ουκρανίας, είχε τραυματιστεί σε έκρηξη μαζί με δύο σωματοφύλακές του.

Σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή έρευνας, «μια αυτοσχέδια βόμβα» είχε τοποθετηθεί στο ντουλάπι με τα ρολόγια της ΔΕΗ στην είσοδο πολυκατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε εκτιμήσει ότι πρόκειται για «επίθεση» που διέπραξαν «εθνικιστές» Ουκρανοί.

Οι πόλεις Μελιτόπολη και Ενεργκοντάρ βρίσκονται στην ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταληφθεί από τη Μόσχα. Αυτή συνορεύει με τη Χερσώνα που βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, την προσάρτηση της οποίας φαίνεται να σχεδιάζει η Μόσχα.

Η Ρωσία πλέον ελέγχει τις παράκτιες περιοχές στην Αζοφική θάλασσα γεγονός που της επιτρέπει να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014 με το ρωσικό έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com