Η Ουκρανία στη μεγάλη οθόνη

Ο λιμός την περίοδο του Στάλιν, οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Μαϊντάν, οι μάχες στο Ντονμπάς και τώρα η ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία μέσα από τα μάτια σκηνοθετών.

by Times Newsroom

“Κόκκινα Μυστικά – Στο στόχαστρο του Στάλιν”

Η ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ ήταν υποψήφια στη Μπερλινάλε του 2019 για τη Χρυσή Άρκτο «Καλύτερης Ταινίας». Αναφέρεται στην ιστορία του Ουαλού ανταποκριτή Γκάρεθ Τζόουνς, ο οποίος ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1933 για να καταγράψει τι συνέβαινε. Μέσα από τα ρεπορτάζ του ο κόσμος έμαθε για τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ή αλλιώς Χολοντομόρ, που ενέσκηψε επί Στάλιν.

“Babi Yar. Context” του Σεργκέι Λόζνιτσα

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα για την ναζιστική κατοχή στην Ουκρανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του 2014 βασίζεται σε αρχειακό υλικό και αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία 33.771 Εβραίων στο κατακτημένο Κίεβο τον Σεπτέμβριο του 1941.

“Ρινόκερος” του Όλεγκ Σέντσοφ

Η ταινία «Ρινόκερος» (2021) του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1990. Εστιάζει στην έκρηξη βίας μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Αρκετοί ακόμη βλέπουν εκείνη την περίοδο με ρομαντική διάθεση μέχρι σήμερα» ανέφερε ο ίδιος στην DW. Ωστόσο η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν. Αυτό επιχειρεί να δείξει ο Σέντσοφ με την ταινία του.

“Μαϊντάν” του Σεργκέι Λόζνιτσα

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ από τον Σεργκέι Λόζνιτσα: «Μαϊντάν» (2014). Στην ιστορική πλατεία στο κέντρο του Κιέβου (Πλατεία Ανεξαρτησίας) εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για τη δημοκρατία και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ξεκίνησε ως ειρηνική διαδήλωση με 500.000 συμμετέχοντες και κατέληξε σε οδομαχίες. Σήμερα πολλοί την αποκαλούν «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας».

“Bad Roads” και “Ντονμπάς”

Άλλες δύο ουκρανικές παραγωγές που αυτή τη φορά εστιάζουν στην περιοχή Ντονμπάς, όπου από το 2014 μαίνονται μάχες εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών. Σε αυτά τα γεγονότα και ειδικότερα στις οδομαχίες αναφέρεται η ταινία «Bad Roads» της Νατάλια Βορόζμπιτ. Και η ταινία «Ντονμπάς» του Σεργκέι Λόζνιτσα εστιάζει στην ομώνυμη περιοχή, όπου ο πόλεμος αποτελεί εδώ και χρόνια καθημερινότητα.

Το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν

Ο Σον Πεν σκηνοθετεί αυτή την περίοδο ένα ντοκιμαντέρ για τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα είναι έτοιμο. Ο Σον Πεν ήταν στο Κίεβο, όταν έγινε η ρωσική εισβολή. Ήδη το 2021 είχε ταξιδέψει στο Ντονμπάς και είχε συνομιλήσει με Ουκρανούς στρατιώτες. Τότε τραβήχτηκε και η συγκεκριμένη φωτογραφία από το πρακτορείο ειδήσεων του ουκρανικού στρατού.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή