Η «Ποιμενική» του Beethoven σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

by Times Newsroom 1

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Γιώργος Πέτρου
Η «Ποιμενική» του Beethoven σε όργανα εποχής

  • Σάββατο 22 Μαΐου | 8:30 μ.μ.
    Streaming

Μία από τις διασημότερες συνθέσεις του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν], τη Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68, γνωστή και ως «Ποιμενική», έναν μεγαλειώδη ύμνο του κορυφαίου γερμανού συνθέτη στη δύναμη της φύσης, παρουσιάζουν οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο μαέστρος τους Γιώργος Πέτρου σε όργανα εποχής, το Σάββατο 22 Μαΐου στις 8:30 μ.μ.. Η συναυλία θα μεταδοθεί σε δωρεάν streaming στο πλαίσιο Megaron Online από το site, το fb και το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube και θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες 2 μήνες μετά την προβολή της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την «Ποιμενική» Συμφωνία του Beethoven από τους Μουσικούς της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου στο YouTube, αλλά και στο site του Μεγάρου ή του ΥΠΠΟΑ:

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου Η Ποιμενική του Μπετόβεν


https://digitalculture.gov.gr/

Ή και στο fb του Μεγάρου:
https://www.facebook.com/megaron.gr

Λίγα λόγια για την «Ποιμενική»

Η Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68 έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο της Βιέννης τον Δεκέμβριο του 1808. Ονομάστηκε «Ποιμενική» λόγω της βουκολικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στο έργο, το οποίο δεν εστιάζει τόσο στα φυσικά φαινόμενα, όσο στον ίδιο τον άνθρωπο της υπαίθρου και στα συναισθήματά του απέναντι στον φυσικό κόσμο.

Ο σπουδαίος μουσουργός γράφει στο συνοδευτικό του σημείωμα για την Έκτη: «Ποιμενική Συμφωνία. Περισσότερο έκφραση συναισθημάτων για τη ζωή κοντά στη φύση παρά απεικόνιση της φύσης». Ωστόσο, ο ακροατής ανιχνεύει σε αυτή την εξαιρετικά δημοφιλή σύνθεση του Beethoven στοιχεία «προγραμματικής» μουσικής, όπως κελαηδίσματα πουλιών στο δεύτερο μέρος –με το φλάουτο να μιμείται το αηδόνι, το όμποε το ορτύκι και το κλαρινέτο τον κούκο–, αλλά και βροχή, κεραυνούς και αστραπές στο τέταρτο μέρος.

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή