Η πολιτική πρακτική του κ. Τσίπρα ελάχιστα διαφέρει της απάτης!

by Νίκος Λαγκαδινός
Share this

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Τέτοιες εποχές σαν κι αυτή που τώρα διανύουμε βάζουν σε βαθιές σκέψεις και όπως κάπου γράφει ο Νίτσε “μαθαίνουμε πολλά, αλλά πολύ λίγο στοχαζόμαστε”! Αυτή την περίοδο της κρίσης και, ιδιαιτέρως, όσο καιρό καρτεράμε να έρθει η στιγμή της κάλπης, το σύνολο του πληθυσμού θριαμβολογεί για την εξυπνάδα του και τις λύσεις που διαθέτει για να βγούμε από τη βαθιά κρίση στην οποία είναι χωμένη η ελληνική κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι ενώ όλοι δείχνουμε να ξέρουμε τα πάντα, αδυνατούμε να συμφιλιωθούμε μεταξύ μας, δηλαδή με την κοινή μας μοίρα. Έγινε της μόδας να ελεεινολογούμε όλους τους άλλους, να τους αποκηρύσσουμε και να διακηρύσσουμε ότι εμείς είμαστε οι μοναδικοί φορείς της αλήθειας. Αυτό όμως δείχνει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Πάντως, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος χωρίς δισταγμό επαίρεται για τις δικές τους θέσεις και φυσικά για τη δική του αλήθεια. Όλοι οι άλλοι – σύμφωνα με τον πρωθυπουργό – είναι σε λάθος δρόμο!

Πρέπει να σημειώσω όμως ότι σπανιότατα τα χαρίσματα του καλού κυβερνήτη και του δεξιού χειριστή των εξωτερικών υποθέσεων ενός έθνους συμπίπτουν. Ο οξυδερκής πολιτικός είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να διακρίνει τα χαρίσματα αυτά  στους άλλους, στους αντιπάλους, και να αξιοποιεί προς όφελος του τόπου αλλά και προς αρτίωση της γενικής πολιτικής του. Τι έχει συμβεί στην περίπτωση του Έλληνα πρωθυπουργού;

Όπως όλοι οι πολιτικοί, κι ο καθένας τους ξεχωριστά, δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή ανήκουν στη μέση ανθρωπότητα, έτσι και ο κ. Τσίπρας. Έχει τις αρετές και τα ελαττώματα των μαζών, των οποίων μιμείται η συμπεριφορά, τους αστόχαστους ενθουσιασμούς, την αλόγιστη τάση προς το ψέμα και την υποκρισία. Ωστόσο, η κυβερνητική του θητεία απέδειξε ότι έχει ξεπεράσει τους πάντες και πλέον η πολιτική πρακτική του είναι συνυφασμένη με το ψέμα, κυρίως με το ψέμα, και δεν έχει σχέση με τις αξίες που συναρτώνται με τη δημοκρτία. Η πολιτική ηθική του κ. Τσίπρα έχει σπονδυλική στήλη η οποία κρατείται ευθυτενής χάρη στο ψέμα και καθορίζεται από τους εκάστοτε συμβιβασμούς (συμβιβασμούς ιδεών, προγραμμάτων κοινωνικών θεωριών κ.λπ.).

Αυτό που έκανε επί σχεδόν πέντε χρόνια ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να κρατάει στο κυβερνητικό μαντρί όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι το πρωτοφανές στη νεότερη πολιτική ιστορία μας.  Ξέρουμε ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι ψήφοι, ενώ έχουν άρτια αξία από άποψη αριθμητικής επιβολής, δεν είναι όλες έκφραση ανεπηρέαστης και συνειδητής βούλησης. Πολλές ψήφοι είναι εκμαυλισμένες. Δηλαδή αυτό ακριβώς που συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Είναι ψήφοι ωνητές ή ψήφοι άβουλοι, ψήφοι υπό κηδεμονία ή χαριστικές, τελούσες υπό την ανεξέλεγκτη διαχείριση του “ηγέτη”. Μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι ευελπιστούν σε μια θέση είτε στον κρατικό μηχανισμό είτε γενικώς στο δημόσιο. Οι βουλευτές απλώς δεν θέλουν να χάσουν τον όχι ευκαταφρόνητο μηνιαίο μισθό και τα εκ της βουλευτικής θέσης ωφελήματα.

Ο κ. Τσίπρας μας έχει δείξει στα χρόνια που είναι πρωθυπουργός ότι δεν υπήρξε ηθοπλάστης και φυσικά τώρα έχει γίνει παγκοίνως γνωστό ότι η “τέχνη” του, το “επάγγελμά” του στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ελπίδων ή της λαϊκής ευπιστίας και η ανάδειξή του στον πολιτικό στίβο είχε και έχει ως προϋπόθεση μια τακτική που έχει νομιμοποιηθεί από τη συνήθεια, αλλά η οποία ελάχιστα διαφέρει από την απάτη. Συνεχώς υπογράφει συναλλαγματικές υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Οι αυριανές εκλογές ίσως είναι καθοριστικές για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του. Έχει φανεί με ευκρίνεια στην προεκλογική περίοδο ότι η κοινή γνώμη δεν είναι πλέον εύκολη λεία των δημαγωγών. Ως λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας πολιτεύθηκε ασύδοτα, ανεύθυνα κι έκανε πολύ θόρυβο. Κι ακόμη δεν κατάλαβε ότι η πολιτική του ήταν λάθος και καταστροφική για τη χώρα. Η κοινή γνώμη μπορεί να σφάλλει και τα σφάλματά της  δεν κρίνονται από το παρόν αλλά από το μέλλον. Τα συλλογικά σφάλματα έχουν την επιείκεια της Ιστορίας. Μπορεί, λοιπόν, να επανορθώσει τώρα. Και να καταδικάσει έναν πολιτικό που εξαπάτησε τους πάντες.

Share this
The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή