Η Πολωνία θα εγκαταστήσει στο δικό της έδαφος τους Patriot της Γερμανίας

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τελικά θα εγκαταστήσει στη δική της επικράτεια συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που της προσέφερε η Γερμανία μεν, αλλά εκείνη ζητούσε να αναπτυχθούν στην επικράτεια της Ουκρανίας.

by Times Newsroom

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ ανέφερε μέσω Twitter πως συζήτησε με τη γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ και «αποδέχθηκε, με απογοήτευση, την απόφασή της να αρνηθεί να στηρίξει την Ουκρανία».

«Η ανάπτυξη των Patriot στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στο έργο των διευθετήσεων για την τοποθέτηση των εκτοξευτήρων στην Πολωνία και την ένταξή τους στο σύστημα διοίκησής μας», πρόσθεσε, παρότι αρχικά δεν γινόταν λόγος για υπαγωγή των συστημάτων αυτών στη διοίκηση της Βαρσοβίας.

Την πληροφορία πως κλείστηκε συμφωνία επιβεβαίωσε πάντως σχεδόν αμέσως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η ομοσπονδιακή υπουργός (Άμυνας) Κριστίνε Λάμπρεχτ και ο πολωνός ομόλογός της είχαν καλή συνομιλία για την προσφορά να αναπτυχθούν γερμανικά συστήματα Patriot στην Πολωνία και συμφώνησαν επί της αρχής», ανέφερε εκπρόσωπός του σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λεπτομέρειες όπως οι τοποθεσίες της πιθανής ανάπτυξης και η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής θα συζητηθούν τώρα σε τεχνικό επίπεδο και προβλέπεται να σταλεί άμεσα ομάδα αναγνώρισης στην Πολωνία», πρόσθεσε.

Την 21η Νοεμβρίου, το Βερολίνο προσφέρθηκε να αναπτύξει στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας τα σύγχρονα συστήματα αντιαμερικανικής άμυνας αυτά, αμερικανικής κατασκευής, μετά τη φονική πτώση στην περιοχή ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

Αρχικά ο κ. Μπλάστσακ αποδέχθηκε την πρόταση, όμως προτού συμπληρωθούν 24 ώρες άλλαξε γνώμη: υπέδειξε οι Patriot να αναπτυχθούν στην ουκρανική πλευρά των συνόρων.

Η Γερμανία αντέτεινε ότι το ενδεχόμενο αυτό όφειλε να συζητηθεί στο NATO. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του σχολίασε πως η απόφαση επαφιόταν στη γερμανική κυβέρνηση.

Η αλλαγή στάσης των πολωνικών αρχών, που εκλήφθηκε ως διπλωματική απόρριψη της γερμανικής προσφοράς, επικρίθηκε από την πολωνική αντιπολίτευση, που την απέδωσε στον αντιγερμανικό προσανατολισμό της συντηρητικής εθνικιστικής κυβέρνησης.

Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τον προσανατολισμό αυτόν, τη διέλυσαν πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος κατήγγειλε την προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλλει την «κυριαρχία» της στην Ευρώπη.

Κράτη μέλη του NATO έχουν διαθέσει στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο συστοιχίες Iris-T, συστήματος μέσου βεληνεκούς. Όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποφύγει ως αυτό το στάδιο να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα Patriot, μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι στοιχείο-κλειδί των αμυνών της συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα. Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει συστοιχίες του στην Πολωνία, η Γερμανία στη Σλοβακία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή