Η ψήφος είναι πιο δυνατή από την σφαίρα…

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από την σφαίρα. Με την σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου… (Α. Λίνκολν)

Κέντρο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Δίρφυς (Κ.Ε.Α.Π.Υ.Δ) προτίθενται να κάνει ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων με χρηματοδότηση από το CLLD – Leader. Ο προϋπολογισμός είναι 449.945€. Ο χώρος είναι το συγκρότημα «Κριεζώτη» στο ΔΔ Τριάδας σε συνδυασμό με Δημοτικές εκτάσεις γης 30 στρεμμάτων.

Η καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας έγινε από το ΤΕΙ Δυτ Ελλάδας. Το Κ.Ε.Α.Π.Υ.Δ θα περιλαμβάνει: Α: Ερευνητικό εκπαιδευτικό χώρο ανάδειξης της ενδημικής χλωρίδας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ευρύτερης περιοχής και ανάπτυξης πολλαπλασιαστικού υλικού, Β: Δομή ενίσχυσης και υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας – Εξωστρέφειας & Γ: Μουσείο παραδοσιακής γεωργίας – λαογραφίας – γαστρονομίας». Agrotypos.gr, 19/12/2018

Η John Lewis Partnership ανακοίνωσε ένα τριετές δοκιμαστικό πρόγραμμα με τη Small Robot Company για τη δοκιμή αγροτικών ρομπότ στο αγρόκτημά της στο Λέκφορντ του Χαμσάιρ, Αγγλία. Στο κτήμα που γίνονται καλλιέργειες μανιταριών, μήλων κ.α, θα χρησιμοποιηθούν τρία μικρά ρομπότ (Tom, Dick, Harry), τα οποία θα «εκπαιδευτούν» και θα δοκιμάσουν την αγροτική τους τεχνολογία σε ένα χωράφι ενός εκταρίου με σιτάρι. Η δοκιμή θα αρχίσει με τον «Tom», που είναι εξοπλισμένος με κάμερες και θα χαρτογραφήσει την περιοχή, φυτό ανά φυτό. Με τα κόστη να αυξάνονται περίπου 8% ανά έτος, η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εξισορρόπησή τους, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις, μειώνοντας τη χρήση χημικών και αξιοποιώντας τα big data σε αγροτικές πρακτικές. Το ρομπότ Dick , ξεχορταριάζει με ακρίβεια με λέιζερ και το ρομπότ Harry είναι για φύτευση. Καθώς τα ρομπότ είναι πολύ ελαφρύτερα από τα τρακτέρ, θα μειωθεί κατά πολύ η ζημιά που προκαλείται στο έδαφος από τις σημερινές αγροτικές τεχνικές, ενώ τα μικρά ρομπότ θα μπορούν να φροντίζουν το κάθε φυτό μεμονωμένα. agrocapital.gr, 19/12/2018.

Ανακαλύφθηκαν 21 είδη μικροβίων που χρησιμοποιούν μεθάνιο & βουτάνιο ως πηγές ενέργειας για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, που σημαίνει ότι αυτά τα βακτηρίδια μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ίσως μια μέρα να είναι χρήσιμα για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων. Τα μικρόβια κατεγράφησαν στα εξαιρετικά ζεστά ιζήματα βαθέων υδάτων στην Guaymas (Καλιφόρνια). B. Baker, Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών Όστιν, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Τέξας, Nature Communications. Κ. Καλτσά, ecozen.gr, 28/11/2018.

Στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms δημιούργησαν την πρώτη μπριζόλα από… κύτταρα αγελάδας. Για την μπριζόλα αυτή, απέσπασαν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό, χωρίς σφαγή και βιώσιμη, περιβαλλοντικά. Δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος. Ο χρόνος δημιουργίας μπριζόλας, πάχους πέντε χιλιοστών, ήταν 2-3 εβδομάδες και το κόστος  50$ (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που ήταν 225.000$). Στην Aleph Farms λένε ότι σε 3-4 χρόνια θα διαθέτουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου Technion Israel Institute of Technology. aftodioikisi.gr, 24/12/2018.

Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή, για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούν 1000-2000 μέλισσες. Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 κιλό μέλι! Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες! Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράξουν 1 κιλό κερί! eapaseges.gr, 28/12/2018.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή