Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επιστολή Λαβρόφ παραδόθηκε στη γενική γραμματέα του Συμβουλίου

by Times Newsroom

Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέποντας την πιθανή αποπομπή της σε σχέση με την επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, απαρτίζεται από σχεδόν όλα τα κράτη της ηπείρου – η Ρωσία συμμετέχει από το 1996 και η Ουκρανία από το 1995.

Μια αποπομπή της Ρωσίας θα εμπόδιζε τους σχεδόν 145 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας να μηνύσουν τη Μόσχα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν θεωρούν ότι είναι θύματα της αυθαιρεσίας της ρωσικής δικαιοσύνης, έγραφε πριν από λίγες ημέρες το AFP.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 20η ημέρα σήμερα, Τρίτη. Σε όλες τις τοποθετήσεις του για τη σύρραξη, το διάστημα αυτό, το Συμβούλιο καλούσε σε τερματισμό των εχθροπραξιών και τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή