Η Σοβιετική Ένωση «ζωντανεύει» ξανά μέσα από εικονογραφημένα βιβλία

Ένας λογαριασμός στο Instagram παρουσιάζει τα σχέδια με τα οποία «ντύνονταν» τα παραμύθια στην πρώην ΕΣΣΔ

by Times Newsroom 1

Μια πλούσια συλλογή εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων στη ρωσική γλώσσα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ξετυλίγει ένας λογαριασμός στο Instagram, τον οποίο επιμελείται η ρωσική λογοτεχνική εκπαιδευτική πλατφόρμα Polka.

Παρουσιάζονται κυρίως εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες της σοβιετικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των κονσεπτουαλιστών της δεκαετίας του 1970 Ilya Kabakov και Victor Pivovarov, οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα παράξενες εικαστικές ερμηνείες σκανδιναβικών παραμυθιών. Την προσοχή κλέβει ο Valentin Kurdov, πρώην μαθητευόμενος δίπλα στον Καζιμίρ Μάλεβιτς, με την πρωτοποριακή, σχεδόν καλλιγραφική, μαυρόασπρη ερμηνεία του, το 1934, του «Rikki-Tikki-Tavi» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Τιμάται επίσης και ο Victor Chizhikov, ο δημιουργός της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα το 1980, ο οποίος παρά την αχρωματοψία του εικονογράφησε περισσότερα από 200 παιδικά βιβλία.

Ο λογαριασμός στρέφει την προσοχή του και σε παραμύθια από μικρότερες εθνικές μειονότητες στη Ρωσία. Ένα από τα βιβλία που παρουσιάζονται είναι μια έκδοση του 1988 των «Λαϊκών Παραμυθιών των Τόφαλαρ». Οι Τόφαλαρ είναι ένα έθνος λιγότερων από 500 ανθρώπων στην περιοχή Σαγιάν της Σιβηρίας και τη μη γραπτή γλώσσα τους ηχογράφησε ο γλωσσολόγος Valentin Rassadin, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συλλέγοντας παραμύθια των Τόφαλαρ. Τις σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις του τόμου, οι οποίες θυμίζουν Yury Norstein και Ιερώνυμο Μπος, έκανε ο Boris Lapshin.

Παρουσιάζονται επίσης εικονογραφήσεις σοβιετικών βιβλίων με ιστορίες από όλον το κόσμο: μια συλλογή παραμυθιών Κούρδων της Συρίας και το «Tales for Frank», ένα βιβλίο για παιδιά του 1971 στο οποίο παρουσιάζεται μια οικογένεια Αφροαμερικανών να πηγαίνει σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Ένας από τους λίγους σύγχρονους εικονογράφους που έχουν βρει θέση στον λογαριασμό είναι ο καλλιτέχνης από την Ταϊλάνδη, Natee Puttaipat, ο οποίος εικονογραφεί με αξέχαστα όμορφο τρόπο ρωσικά λαϊκά παραμύθια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή