Η θάλασσα θέλει άποψη και θαλάσσια κουλτούρα…

by Νίκος Τσούλιας

Θάλασσα δεν είναι αυτό που βλέπουμε. Δεν είναι αυτό που νομίζουμε με τη γενική και πρόχειρη εικόνα που συνήθως την έχουμε στη σκέψη μας.

Η θάλασσα είναι η μεγάλη μήτρα της ζωής, όταν στη Γη τα πάντα ήταν εχθρικά για καθετί που θα οδηγούσε στην ανάδυση των πολύπλοκων οργανικών μορίων και του φαινομένου της ζωής και στη δική μας παρουσία. Είναι το μεγάλο σκηνικό για την ανάπτυξη των πολιτισμών. Είναι ο σημαντικότερος ρυθμιστής του κλίματος και των φυσικών συνθηκών του πλανήτη μας. Είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για το εμπόριο και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή και τον πολιτισμό χωρίς τη θάλασσα… Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η θάλασσα είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς της. Η ιστορία και το μέλλον της Ελλάδας έχει πολλή θάλασσα. Η ζωή των Ελλήνων έχει πολλή θάλασσα.

Τι σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό το «βαρύ φορτίο» με την προσωπική σχέση που έχουμε με τη θάλασσα; Κι όμως… Αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το ρόλο της θάλασσας, δεν μπορούμε να την αισθανθούμε ούτε και να την απολαύσουμε. Η θάλασσα θέλει σχετική και ολοκληρωμένη κουλτούρα, για να φτάσουμε σε μια ικανοποιητική λειτουργία μαζί της.

Η θάλασσα θέλει σωματική σχέση. Αυτό σημαίνει, σε μια ελάχιστη βάση, ότι θα ασκηθούμε με μια κολύμβηση τέτοιας μορφής που αφενός θα αποτελεί ξεχωριστή άσκηση γυμναστικής και αφετέρου θα μας χαρίζει μια πολύ όμορφη αισθητική απόλαυση. Προφανώς δεν μιλώ για κολύμβηση πρωταθλητισμού αλλά ούτε και για πλατσούρισμα, που είναι και η συνήθης εικόνα των καλοκαιριών διακοπών μας. Αλλά η πληρότητα της ιδιότυπης σχέσης μας με τη θάλασσα ολοκληρώνεται με την άσκηση σε ένα θαλάσσιο σπορ. Μόνο τότε αποκτάς οργανική και απόλυτα λειτουργική σχέση μαζί της.

Η θάλασσα θέλει συναισθηματική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις καλλιεργήσει μια τέτοια άποψη για τη θάλασσα που θα τη λαχταράς, θα τη νοσταλγείς, θα την ονειρεύεσαι, θα την επιζητείς σε κάθε εποχή του χρόνου και δεν θα έχεις ως προσλαμβάνουσα παράστασή της μια ελλειμματική εικόνα της: εκείνης των καλοκαιρινών διακοπών, της ξαπλώστρας, των ρηχών συζητήσεων, των αποτσίγαρων στην αμμουδιά, του άφθονου κουτσομπολιού κλπ

Η θάλασσα θέλει πνευματική σχέση. Γιατί πώς μπορείς να απολαμβάνεις τις τόσες γλώσσες και εκφράσεις που η ίδια χρησιμοποιεί με τις διάφορες καταστάσεις της – της γαλήνης, του ελαφριού κυματισμού, της τρικυμίας, της αγριεμένης κατάστασης; Αν δεν γεννιέται πλούσιος στοχασμός, αν η σκέψη δεν γεννάει ξεχωριστές αναλαμπές, μοναδικούς προβληματισμούς και ιδιόμορφες αναζητήσεις, πώς θα ρεμβάζεις και θα ονειροφαντασιώνεσαι; Γιατί όταν αγναντεύεις τη θάλασσα, το πνεύμα σου φτερουγίζει και νιώθει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας και ελευθερίας.

Η θάλασσα θέλει γνώση. Θέλει να μάθεις βασικά στοιχεία της και αρκετά από τα μυστικά της, τη χημική σύστασή της, τη βιολογική της λειτουργία για τους οργανισμούς της και για τη ζωή συνολικά στη Γη, τη φυσική της κατάσταση που σχετίζονται με το κλίμα, με τους κύκλους του νερού και διάφορων χημικών στοιχείων. Και αυτή η γνώση συνδυαζόμενη με μια ολοκληρωμένη σχέση μαζί της ζητά και τούτο. Να γράφουμε για αυτή, να την υμνούμε, να συζητάμε μαζί της! Αναρωτιέμαι… Αν δεν έχουμε κάτι όμορφο ή ανήσυχο και ερευνητικό σκεφτεί για τη θάλασσα και δεν έχουμε νιώσει την επιθυμία να το εκφράσουμε γραπτά έστω για τον εαυτό μας, πώς μπορούμε να μιλάμε για κατανόηση του φαινομένου της θάλασσας;

Η θάλασσα θέλει αγάπη και έρωτα… Να την λαχταράς για να τη βλέπεις κάθε τόσο, να λατρεύεις πιο πολύ τις πόλεις μας που είναι παραθαλάσσιες, να κάνεις τη βόλτα σου στην παραλία, να βρίσκεις γωνιές για τα ηλιοβασιλέματα, να πίνεις καφέ για να διαβάζεις και να γράφεις έχοντας απέναντί σου τη δική της μαγεία. Η θάλασσα θέλει άποψη, άρτια ξεχωριστή κουλτούρα για να την μάθεις, να την αγαπήσεις, να την απολαύσεις…

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφη θαλασσα

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφη θαλασσα

Σχετική εικόνα

The following two tabs change content below.
Νίκος Τσούλιας
Ο Νίκος Τσούλιας κατάγεται από την Αυγή Αμαλιάδας. Είναι εκπαιδευτικός στο 3ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της ΟΛΜΕ τέσσερις φορές (1996 – 2003) και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στην Ειδική Αγωγή. Έχει εκδώσει δύο βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου τα: “Σε πρώτο πρόσωπο” και “Παιδείας εγκώμιον“. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Μεσημβρινή» (1980 – 1986) και «Εξόρμηση» (1988 – 1996).Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε εκπαιδευτικά περιοδικά, στην εφημερίδα “Το Άρθρο” και στις εφημερίδες της Ηλείας, “Η Αυγή” και “Η Ενημέρωση”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή