Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ

Ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία, οι αντινατοϊκές τάσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον γερμανικό Τύπο.

by Times Newsroom

Με αφορμή τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο, ο γερμανικός τύπος σχολιάζει το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία. «Ο συνασπισμός του Ερντογάν κυμαίνεται περί το 41% κατά μέσο όρο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρόνια κακή οικονομική πολιτική και τη διαφθορά», παρατηρεί η Tageszeitung. «Ακόμη, μετά από χρόνια υποδαύλισης των συγκρούσεων, ο Ερντογάν παίζει, όπως το έφερε η μοίρα, τον ρόλο του ειρηνοφύλακα. Αφού βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα και πάλι στο επίκεντρο της δράσης. Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν θα έχανε σίγουρα.  Αλλά μπροστά στις εξελίξεις και με μια αμήχανη αντιπολίτευση που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν υποψήφιο, γεννιούνται και πάλι αμφιβολίες. Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, και μόνο η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιοδείχνει ότι ο Ερντογάν βλέπει τη νίκη σε απόσταση αναπνοής».

Όσον αφορά στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, πολλοί είναι βέβαιοι πως το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, γεγονός που γνωρίζει και η τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Tagesspiegel εκφράζει και την άκρως αντίθετη άποψη: «Στην Τουρκία υπάρχει μια αντινατοϊκή νοοτροπία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποτέλεσε τομή – ο στρατός “εκκαθαρίστηκε” μαζικά από αξιωματικούς που ήταν φιλικοί προς τo ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται από μια αντινατοϊκή παράταξη. […] Τέλος, με τις συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τους λεγόμενους ευρασιατικούς κύκλους, είναι σαφές πως, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση – και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όρια της υπομονής του».

Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή