Η Τουρκία χτίζει αφήγημα απέναντι στην Ελλάδα με καταγγελίες για «τρομοκρατία», και «παραβίαση» της διεθνούς νομιμότητας

Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα όχι μόνο για «υπόθαλψη» αλλά  και για «εκπαίδευση τρομοκρατών»

by Times Newsroom

«Στην Ελλάδα αλωνίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωνε τον Ιούνιο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν κλιμάκωνε τη ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Σε ένα διπλωματικό παζάρι που απέδωσε και συνεχίζεται.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν και η Τουρκία χαρακτηρίζουν την Ελλάδα χώρα που δίνει «καταφύγιο στους τρομοκράτες». Το αντίθετο. Το αφήγημα περί τρομοκρατίας είναι στις πρώτες επιλογές όταν η Τουρκία πρέπει να επιλέξει όπλο επίθεσης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός διαρκούς blame game.

Το παζλ των κατηγοριών

Ένα αφήγημα που στήνεται βήμα – βήμα και έχει παρελθόν.

Άλλωστε για την Τουρκία η επίθεση δεν έχει ποτέ μόνο ένα πρόσωπο.

Πριν ακόμα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Ουάσιγκτον, οπότε και ακολούθησε το  «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ερντογάν το ζήτημα «τρομοκρατία» είχε επανειλημμένα σημειωθεί από τουρκικές πηγές ως μία από τις επιλογές της Τουρκίας για την προπαγάνδα της απέναντι στην Ελλάδα.

«Καταφύγιο τρομοκρατών»

Ακόμα και το «ήρεμο» 2021 η Άγκυρα δεν σταμάτησε να καταγγέλλει την Αθήνα ως καταφύγιο τρομοκρατών.

Με διάφορους τρόπους.

Ο Αλτούν το 2021

Με δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης των Επικοινωνιών της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 με ανάρτηση του και προπαγανδιστικό βίντεο καλούσε να μπει τέλος στην ατιμωρησία στην Ελλάδα, η οποία «αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το PKK».

«Υπόθαλψη και εκπαίδευση»

Σε νέα επίθεση το Δεκέμβριο του 2021 τρία ταυτόχρονα ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες το θέμα επανήλθε, με νέα στοχοποίηση της προσφυγικής δομής του Λαυρίου.

Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα όχι μόνο για «υπόθαλψη» αλλά  και για «εκπαίδευση τρομοκρατών».

Μία διαρροή που είχε συγκεκριμένη στόχευση να δημιουργήσει κλίμα ενώ επικαλούνταν ακόμα και μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι στη δομή έλαβαν οργανωτική εκπαίδευση και στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Και σαφώς δεν ήταν η πρώτη φορά που ο τουρκικός Τύπος δημοσίευε αντίστοιχα «ρεπορτάζ», με αναφορές σε πηγές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει για υπόθαλψη και στήριξη του ΡΚΚ, των γκιουλενιστών και όσων χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση «τρομοκράτες» τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και δεν έχει πάψει ποτέ να ζητά από την Ελλάδα την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καταγγέλλοντας την ελληνική δικαιοσύνη για τις αποφάσεις της.

Και πριν το ΝΑΤΟ

Το θέμα επανήλθε δυναμικά πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να δίνει γραμμή και τους υπουργούς του, όπως ο Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού να ακολουθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σοϊλού είχε αναφερθεί για πολλοστή φορά τον Ιούνιο στην προσφυγική δομή του Λαυρίου χαρακτηρίζοντας την ως «στρατόπεδο εκπαίδευσης» ΡΚΚ και PYD, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δίνει προστασία και στην τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν.

Η τρομοκρατία επιχειρείται να παγιωθεί ως ένα ακόμα κεφάλαιο στην αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας, παράλληλα με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγάιου, μέσω της οποίας επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, την επιδίωξη χαρακτηρισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής», αλλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η Τουρκία αναδεικνύει άλλωστε ιδιαίτερα τις συλλήψεις «γκιουλενιστών» στα σύνορα της με την Ελλάδα. Όπως έγινε την Τετάρτη με την σύλληψη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μεχμέτ Γκιουντέμ, μαζί με άλλους 19 ανθρώπους που φέρονται να είναι μέλη τόσο της «FETΟ», όσο και των PKK, DHKP-C και του PYD.

Ένα συνολικό αφήγημα που παρουσιάζει την Ελλάδα ως τη χώρα που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Και κατηγορείται για «επεκτατισμό», προκλήσεις, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και για «προστασία τρομοκρατικών οργανώσεων».

Και ακόμα και αν κάποια στιγμή το ζήτημα της τρομοκρατίας αποσύρεται από την ατζέντα, η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να το επαναφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή