Η Τουρκία τώρα, εργαλειοποιεί και τους… ιστιοπλοϊκούς αγώνες;

Ράλλυ Αιγαίου, αφιερωμένο στις... “Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας Ακτών”

by Times Newsroom

Η λεζάντα γράφει: Νήσος Φούρνοι προς δεξιά – Σάμος προς λιμάνι Λέρου & Καλύμνου και η Καλόλιμνος νησιά προς τα δεξιά.

Πόσο περίεργο και ανησυχητικό, μπορεί να είναι το ενδεχόμενο, η Τουρκία να εργαλειοποιεί και τον θαλάσσιο αθλητισμό, με ιστιοπλοϊκούς αγώνες και να προβαίνει σε μια ακόμα πρόκληση;
Ασφαλώς και θα ήταν κακόπιστη και προβοκατόρικη ενέργεια, αν ο αγώνας, που οργανώνουν οι Τούρκοι, με ονομασία «IRC Turkish Championship», δηλαδή αφιερωμένος στις “Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας Ακτών”, δεν τηρήσει, τις επόμενες ημέρες, τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας.
Ειδικά, αν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τους, επιχειρήσουν να πλεύσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να τηρήσουν τους κανονισμούς ναυσιπλοϊας, που επιβάλλουν έπαρση στον ιστό τους της ελληνικής σημαίας, ένδειξη αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας, στο σημείο που βρίσκονται και αναγνώριση της δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών, για ελέγχους.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Είχα καλύψει δημοσιογραφικά, παλιότερα, μια διεθνή ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα “ Ράλλυ Αιγαίου”, που οργάνωνε κάθε χρόνο ο ΠΟΙΑΘ (Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης ), για ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοιχτής θάλασσας, με συμμετοχή σκαφών από πολλές χώρες.

Τμήμα της διαδρομής περιελάμβανε και την επίσκεψη στην τουρκική πόλη Κουσάντασι, απέναντι από τη Σάμο. Τον αγώνα μάλιστα, είχε κερδίσει ο Γιάννης Αλαφούζος, με το σκάφος “Γλαύκη”.

Δημοσίευσα το ρεπορτάζ του αγώνα, με δηλώσεις και Τούρκων ιστιοπλόων, αλλά και μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κωνσταντινούπολης΄Ερμπιλ Τόρε, που μιλούσε με ενθουσιασμό για τους ΄Ελληνες φίλους του, για την ελληνική φιλοξενία και για την άψογη συνεργασία μεταξύ των ιστιοπλοϊκών ομίλων.

Αξέχαστο μάλιστα θα μείνει και ένα περιστατικό. Οι Τούρκοι το βράδυ που έφτασαν τα σκάφη στο Κουσάντασι, παρέθεσαν γεύμα, για όλους τους συμμετέχοντες και τους δημοσιογράφους, σ΄ένα μεσαιωνικό κάστρο. (Ανάλογη εκδήλωση, με τις απονομές, έγινε με το τέλος του αγώνα, στον Ναυτικό ΄Ομιλο ΄Ελλάδας).

Εκεί στο κάστρο στο Κουσάντασι, η ορχήστρα έπαιζε για αρκετή ώρα μουσική Μάνου Χατζιδάκι και ελληνικές λαϊκές επιτυχίες, μάλιστα χόρευναν στην πίστα οι ΄Ελληνες, ώσπου κάποια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος του Ομίλου πήρε το μικρόφωνο και είπε:
“Παρακαλώ τους ΄Ελληνες φίλους μας, να ξεκουραστούν για λίγο, για να παίξουμε και τούρκικη μουσική” και η ορχήστρα άρχισε να παίζει ένα… τσιφτετέλι! Οι ΄Ελληνες, που ως εκείνη των ώρα χόρευαν συρτάκι, όχι μόνο δεν αποχώρησαν, αλλά… ανέβηκαν και συνέχισαν να χορεύουν στα τραπέζια!

Τούρκικη ρεγκάτα, θα εξελιχθεί σε πρόκληση;

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μια εποχή, που στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά από μιά ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο έντασης, για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γίνονταν προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και προσέγγισης και από τις δυο πλευρές, με συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο κ.α.

Δεν υπήρχε το κλίμα της σημερινής… τουρκικής παράνοιας, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τις παραχαράξεις χαρτών και τις καθημερινές, εμπρηστικές δηλώσεις.

Από την συστηματική ενασχόληση και την εμπειρία μου, παλαιότερα και σειρά ετών, ως διευθυντής για χρόνια του περιοδικού “Θάλασσα και Γιώτινγκ”, για τους δυο ιστιοπλοϊκούς αγώνες, που οργανώνει η Τουρκία να γίνουν στις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο, έχω κάποιες παρατηρήσεις, αφού πρώτα παραθέσω απόσπασμα από σημερινό δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” (ρεπορτάζ Γεωργίας Σαδανά), που αναφέρει:

“Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας των ελληνικών νησιών θέτει εμμέσως η Τουρκία, καθώς το τελευταίο αναθεωρητικό «εύρημα» της γειτονικής χώρας ακούει στο όνομα: ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα.

Συγκεκριμένα, σειρά ιστιοπλοϊκών αγώνων, που διοργανώνονται τις επόμενες ημέρες από την τουρκική πλευρά, περιλαμβάνουν στις διαγωνιστικές διαδρομές τους θαλάσσιες περιοχές πέριξ των νησιών του Βόρειου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενισχύοντας εμμέσως τις τουρκικές αιτιάσεις, δηλαδή το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας, υπό τον τίτλο «51rst Turkish Naval Forces Cup» (51ο Κύπελλο των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας) θα λάβει χώρα κατά το διάστημα 22-25 Ιουλίου, με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, ενώ στη διαγωνιστική διαδρομή περιλαμβάνονται σημεία κοντά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Καλόλιμνο, με τερματισμό στην πόλη Turgutreis, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.

Ακολούθως, ο δεύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας, με ονομασία «IRC Turkish Championship», δηλαδή των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας Ακτών, θα διεξαχθεί από τις 27-29 Ιουλίου, με αφετηρία την Αλικαρνασσό”.

Με ελληνική σημαία στο κατάρτι

Οι παρατηρήσεις μας, σχετικά με τους… δύο(;) ιστιοπλοϊκούς αγώνες της Τουρκίας:

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες Ναυσιπλοϊας, ένα τουρκικό ιστιοπλοϊκό σκάφος (από τα λεγόμενα σκάφη μισού τόννου), μπορεί ανεμπόδιστα, για τουρισμό ή για θαλάσσιους αγώνες, να πλέει στο Αιγαίο, να επισκεφτεί ελληνικά νησιά ή να πλεύσει γύρω από ελληνικά νησιά, φτάνει να έχει υψώσει (και) την ελληνική σημαία, μόλις μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που σημαίνει ότι αναγνωρίζει και δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Φυσικά και οποιοδήποτε άλλο τουρκικό πλοίο, μπορεί ανεμπόδιστα να πλέει στα διεθνή ύδατα, έχοντας την ίδια υποχρέωση ύψωσης (και) ελληνικής σημαίας, όταν μπει στα χωρικά μας ύδατα. Μάλιστα αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και με πολεμικά πλοία (αβλαβής διέλευση), σε ειδικές συνθήκες (καλυμμένα και στραμμένα τα πυροβόλα κλπ) και με προϋποθέσεις, που προβλέπουν οι κανονισμοί ναυσιπλοϊας.

Στο παρελθόν και η Ελλάδα διοργάνωνε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, που περιελάμβαναν μάλιστα και πλεύση κοντά στις τουρκικές ακτές και επίσκεψη σε τουρκικά λιμάνια!

Ο ΠΟΙΑΘ για χρόνια οργάνωνε την ετήσια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα “Ράλλυ Αιγαίου” που περιελάμβανε και το Κουσάντασι, με συμμετοχή και τουρκικών ιστιοπλοϊκών σκαφών! ΄Ομως, αυτό γίνονταν με τη συνεργασία και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κωνσταντινούπολης, με την ενημέρωση και της τουρκικής ακτοφυλακής και σ΄ ένα φλικό κλίμα και σε ατμόσφαιρα συνεργασίας.

Εντάξει, να οργανώσουν και οι Τουρκοι ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θάλασσας, με τις προϋποθέσεις, που αναφέραμε.
΄Αλλωστε, με προσεκτική ανάγνωση του φυλλαδίου των αγώνων, δεν προκύπτουν δύο αγώνες. Αλλά ένας. Ο ίδιος με πρώτη και δεύτερη φάση.

Ασφαλώς και θα ήταν κακόπιστη και προβοκατόρικη ενέργεια, αν ο αγώνας, που οργανώνουν οι Τούρκοι, με την περίεργη και ολίγον… προκλητική ονομασία (και δεν είναι η πρώτη φορά) «IRC Turkish Championship», δηλαδή αφιερωμένος στο “IRC”, που είναι οι “Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας Ακτών”, δεν τηρήσει, τις επόμενες ημέρες, τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας.

Ειδικά, αν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τους, επιχειρήσουν να πλεύσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να τηρήσουν τους κανονισμούς ναυσιπλοϊας, που επιβάλλουν έπαρση στον ιστό τους της ελληνικής σημαίας, ένδειξη αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας, στο σημείο που βρίσκονται και αναγνώριση της δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών, για ελέγχους.

Αν δεν προκαλέσουν, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του κανονισμού ναυσιπλοϊας, ο αγώνας τυπικά είναι νομότυπος και δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Ωστόσο, για το ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων, ας έχουν γνώση οι φύλακες…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com