Η τραγωδία στα Τέμπη συγκλονίζει και αλλάζει την πολιτική ατζέντα

Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του πρωθυπουργού

by Times Newsroom

Η ώρα ήταν λίγο μετά τη μιάμιση τα ξημερώματα όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτες του για το δυστύχημα με τις αμαξοστοιχίες των τρένων στα Τέμπη. Τότε ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας. Μιλούσαν για έξι με οκτώ νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εγκλωβισμένους. Όσο περνούσε η ώρα όμως οι πληροφορίες ήταν πιο σοκαριστικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε να ανεβεί ο αριθμός των νεκρών, αλλά είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε τι συνέβη στα Τέμπη, να αναβάλλει την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, όπου από εκεί θα ανακοίνωνε, όπως σας ενημέρωσα και χθες, και την υποψηφιότητά του στην εκλογική περιφέρεια που εκλεγόταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Λογικό και ανθρώπινο μια τέτοια τραγωδία να συγκλονίζει και να αλλάζει τα πλάνα. Ο ίδιος επικοινώνησε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώστε να γίνει επίσκεψη στην περιοχή της τραγωδίας. Παράλληλα ήταν σε ανοικτή γραμμή και με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από σήμερα 1η Μαρτίου μέχρι και τις 3η Μαρτίου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζει μεσίστρια η σημαία, ενώ αναστέλλονται όλες οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Το σήμα Τσίπρα

Για την τραγωδία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που συνομίλησε με τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Παππά που μόλις είχε τελειώσει μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Ν. Παππά να μεταβεί στην περιοχή αμέσως και όπως ήταν λογικό αποφασίστηκε να αναβληθεί η σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς όπου και θα παρουσιάζονταν η πρόταση του κόμματος. Το ενδιαφέρον της σημερινής εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν η παρουσία της Λούκας Κατσέλη που δείχνει ότι πλέον είναι πολύ κοντά με την αξιωματική αντιπολίτευση και γι’ αυτό και υπάρχει εισήγηση να συμπεριληφθεί στη δεύτερη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Αναστολή εκδηλώσεων

Ως εκ τούτου στη σκιά της τραγωδίας θα αναβληθούν για μια με δυο μέρες όλες οι εκδηλώσεις των κομμάτων, καθώς αυτό το θλιβερό γεγονός έχει σοκάρει όλους και επί της ουσίας παγώνει για λίγα εικοσιτετράωρα και ο προεκλογικός αγώνας.

Ο αποκλεισμός Πολάκη

Η χθεσινή μέρα όμως, πολύ πριν από την τραγωδία, ανήκε στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη. Η διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας έδειξε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει διχασμός για το εάν πρέπει να διαγραφεί από το κόμμα ή να ανασταλεί η κομματική του ιδιότητα. Το ενδιαφέρον από την χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι ακόμα και πρόσωπα που ανήκαν στην ίδια ομάδα των προεδρικών ταυτίζονται με την σκληρή γραμμή για διαγραφή του, ενώ στελέχη που είναι στην αντίπερα όχθη, όπως από την αριστερή τάση της Ομπρέλας, είναι πιο διαλλακτικά και προκρίνουν την αναστολή της ιδιότητας και όχι την διαγραφή. Πάντως μετά από τρεις ώρες συνεδρίαση σε αυτό που κατέληξαν ομόφωνα και χωρίς διαφωνίες σε αυτό ήταν η απόφαση να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος ο Π. Πολάκης.

Τα ρήγματα

Ενδεικτικά να σας πω ότι έμαθα ότι ο Ν. Παππάς είναι στη σκληρή γραμμή και Χρήστος Σπίρτζης πιο διαλλακτικός. Και οι δυο ανήκουν στην προεδρική ομάδα και είναι και φίλοι του Π. Πολάκη. Υποστήριξη είδε ο Π. Πολάκης από τον Νίκο Φίλη και το Νίκο Βούτση που δεν είναι στην ίδια ομάδα, αλλά στην προεδρική γραμμή σε αυτό το θέμα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ήρθε σε αντίθεση με συντρόφους του της Ομπρέλας.

Η σιωπή Πολάκη

Ο Κρητικός πολιτικός και χθες δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα, ενώ εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα είτε στο κινητό του είτε σε άλλες εφαρμογές, από πρόσωπα που του εξέφραζαν την στήριξή τους. Αυτό το κλίμα που καταγράφεται υπέρ του εντός του κόμματος έχει οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις για το εάν θα πρέπει να διαγραφεί ή όχι και απλά να υπάρξει αναστολή της κομματικής ιδιότητας. Έτσι κι αλλιώς ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια θεωρείται δεδομένος με βάση και την πρόταση Τσίπρα. Εξάλλου εάν γίνει κάτι άλλο θα πρόκειται για προσωπική ήττα του Αλ. Τσίπρα και ουδείς το επιθυμεί αυτό.

Δεν κάνει κόμμα, δε φεύγει

Επειδή πολλά λέγονται για το πολιτικό μέλλον του Π. Πολάκη αυτό που έμαθα ρωτώντας είναι ότι ο κρητικός πολιτικός δεν πρόκειται να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ούτε έχει διάθεση να κάνει κόμμα ή να πάει σε άλλο σχηματισμό, παρά τα όσα κυκλοφορούν διάφοροι.

Η συνάντηση της Κυριακής

Η ιστορία του Π. Πολάκη κινητοποίησε ευρύτερα το προεδρικό επιτελείο στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να υπάρξει μια αρνητική κατάληξη στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τον αποκλεισμό του Κρητικού πολιτικού. Η μάχη δόθηκε στο παρασκήνιο για να μην διαγραφεί. Ρώτησα και έμαθα ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση την περασμένη Κυριακή για το συγκεκριμένο θέμα. Στην Καισαριανή σε ταβέρνα βρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου που συμμετέχει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας με τον πρόεδρο του κομματικού οργάνου, τον πασοκογενή, Αντώνη Κοτσακά. Θέμα της συζήτησής τους ήταν η υπόθεση Πολάκη και πως την διαχειρίζονται.

Η αποστασιοποίηση

Έμαθα όμως ότι αποστασιοποιημένος από την προεδρική γραμμή είναι και το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης ευρύτερα. Ο καθηγητής δεν είναι υπέρ των καρατομήσεων και έχει άλλη φιλοσοφία περί της πολιτικής στάσης και το πως αξιολογούνται οι πολιτικές συμπεριφορές.

Η αισιοδοξία Ανδρουλάκη

Η χθεσινή μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αφιερωμένη λόγω της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Όμως αυτό που ρωτούσαν πολλοί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, ήταν τι γίνεται στην Ελλάδα με το χρόνο των εκλογών, πόσο θα επηρεάσει το συγκεκριμένο σκάνδαλο τους εκλογικούς συσχετισμούς, και εάν θα δυναμωθεί περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ήταν αισιόδοξος όπως μου είπαν και μάλιστα έλεγε ότι αυτή η ιστορία έχει βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι θα ενισχυθεί. Βέβαια όμως μου είπαν κατά διαστήματα, ο Ν. Ανδρουλάκης, λόγω και της συμμετοχής του Αλ. Τσίπρα στις συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών, ακούει ερωτήσεις όπως, τι γίνεται στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εάν υπάρχει προοπτική μελλοντικής συνεργασίας. Πονηρός ο Κρητικός δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Μάχη να μπει στη Βουλή δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς το ΜέΡΑ25 κινείται μεταξύ του ορίου 3%. Ο ίδιος για να ενδυναμώσει το κόμμα και να καταφέρει να κερδίσει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο ήρθε σε συνεννόηση για συνεργασία με τον πολιτικό σχηματισμό που ηγείται ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ έκανε μια κίνηση που πιστεύει ότι μπορεί να του δώσει πόντους. Έβαλε τη Σοφία Σακοράφα, την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του κόμματός του στην πρώτη εκλόγιμη, εάν μπει στο Κοινοβούλιο, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com