Η τραγωδία στο Μάτι θέλει κάθαρση!

by Νίκος Τσούλιας
  • Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΙΑΣ

Όταν αποτελεί κοινή και απόλυτη πεποίθηση για όλους μας ότι αυτό που συνέβη στο Μάτι στις 24 Ιουλίου 2018 είναι εθνική τραγωδία, είναι ως εκ τούτου βέβαιο ότι απαιτείται κάθαρση, για να απαλυνθεί ο πόνος, για να αποτελέσει το συμβάν μέγα παιδαγωγικό παράδειγμα.

Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καμιά καλοστημένη κομματική προπαγάνδα, καμιά λήθη, καμιά απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, καμιά προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δεν πρόκειται να απαλλάξει τους υπεύθυνους από τις πολλές κατηγορίες και την ενοχή. Όσο και αν η ζωή κυλάει σε νέες εξελίξεις, όσο και αν η πραγματικότητα αναδύει νέες εικόνες της, ένα σημαντικό μέρος τους θα αναφέρεται στην τραγωδία στο Μάτι. Τα δημοσιεύματα θα εξακολουθούν να καταδεικνύουν όψεις του δράματος και τις πολλαπλές ευθύνες των αρμόδιων παραγόντων, πολιτικών και υπηρεσιακών.

Η πίεση των πολιτών για κάθαρση και για απόδοση ευθυνών θα μεγαλώνει. Γιατί δεν μπορούν να δεχτούν ότι μόλις δίπλα από την πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία βρίσκεται το μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ένα στοιχειώδες πλάνο εκκένωσης της περιοχής, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό και επώδυνο θάνατο δεκάδες συμπολίτες μας. τόσοι νεκροί και ούτε μια παραίτηση… Ειπώθηκε από τον κ. Τσίπρα και την κομματική προπαγάνδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι στην ώρα της μάχης και της κρίσης δεν φυγομαχούν! Μα ακριβώς το αντίθετο απαιτείται. Είναι δυνατόν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της τραγωδίας αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία των δεκάδων αδικοχαμένων ανθρώπων;

Καμιά δημαγωγία, καμιά επικοινωνιακή τεχνική δεν πρόκειται να σταθεί, γιατί είναι τεχνική που επιχειρεί να αντικαταστήσει την πραγματικότητα, γιατί είναι «η επικοινωνία του μη- επικοινωνήσιμου. Η ακραία καταστροφή της γλώσσας μπορεί εδώ να αναγνωρίζεται απροκάλυπτα σαν επίσημη θετική αξία, καθώς πρόκειται για τη προβολή μιας συμφιλίωσης με την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, στην οποία διακηρύσσεται χαρμόσυνα η απουσία κάθε επικοινωνίας» (Γκυ Ντεμπόρ, Η κοινωνία του θεάματος). Αλλά η κοινωνία που βίωσε μια πρωτόγνωρη τραγωδία δεν είναι το κομματικό ακροατήριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ. για να «καταναλώσει» τη σταλινικού τύπου προπαγάνδα.

Τα γεγονότα είναι εδώ. Δεν τα ρουφάει το παρελθόν και η διαρκώς εξελισσόμενη επικαιρότητα. Μια εβδομάδα μετά τα καίρια ερωτήματα όχι μόνο παραμένουν αναπάντητα, αλλά έρχονται και άλλα να προστεθούν. Υπάρχουν ακόμα 25 αγνοούμενοι και από ότι διαφαίνεται η αγωνία των συγγενών τους θα είναι ένα μαρτύριο που θα βαστήξει για καιρό.

Σιγά – σιγά και υπό την πίεση του ίδιου του δράματος της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπων θα βγαίνουν στην επιφάνεια τα κενά σημεία και οι ολιγωρίες, οι αδυναμίες και τα λάθη της πολιτείας και πιο συγκεκριμένα της κυβέρνησης και της Περιφέρειας της Αττικής. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης παραδέχτηκε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης αποτελεσματικό σε αυτές τις συνθήκες των λίγων λεπτών εξάπλωσης της φωτιάς και με δεδομένο τους τυφλούς δρόμους και τη διαμόρφωση την οικιστική στο Μάτι για 15.000 ανθρώπους».

Όσο και αν γίνεται επιμελής απόπειρα να αποδοθούν οι ευθύνες στην «ασύμμετρη απειλή» – καταπώς την ονόμασε ο κ. Τσίπρας – και στην ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη δόμηση των αυθαίρετων, δεν πρόκειται να βρει έδαφος αποδοχής. Άλλωστε, είναι γνωστή η παρακμιακή νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης να μην αποδέχεται ότι έχει καμιά ευθύνη στη διακυβέρνησή της. Δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με την περιπέτεια της δραχμής, του Γαρουφάκη και του Λαφαζάνη ούτε για τα κάπιταλ κοντρόλ ούτε για την ψήφιση του 3ουμνημονίου ούτε για τα αποικιακού χαρακτήρα μέτρα δέσμευσης της ελληνικής οικονομίας ούτε με την υπερφορολόγηση που έχει στραγγίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αγορά εργασίας.

Αλλά η μεγάλη στιγμή θα έρθει. Η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης. Οι δικαστικές έρευνες θα αποκαλύψουν τη γύμνια της όλης διαχείρισης. Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα στείλουν απλά και μόνο στο σπίτι τους τους κυβερνώντες του θιάσου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ, αλλά θα απαιτήσουν κάθαρση: πολιτική καταδίκη, παραδειγματική τιμωρία των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, εφαρμογή ουσιαστικού σχεδίου για να μην έχουμε ξανά τραγικά γεγονότα στα οποία οι άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά αβοήθητοι με οδυνηρό τρόπο.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτια στο ματι

https://anthologio.wordpress.com

The following two tabs change content below.
Ο Νίκος Τσούλιας κατάγεται από την Αυγή Αμαλιάδας. Είναι εκπαιδευτικός στο 3ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της ΟΛΜΕ τέσσερις φορές (1996 – 2003) και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στην Ειδική Αγωγή. Έχει εκδώσει δύο βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου τα: “Σε πρώτο πρόσωπο” και “Παιδείας εγκώμιον“. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Μεσημβρινή» (1980 – 1986) και «Εξόρμηση» (1988 – 1996).Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε εκπαιδευτικά περιοδικά, στην εφημερίδα “Το Άρθρο” και στις εφημερίδες της Ηλείας, “Η Αυγή” και “Η Ενημέρωση”.

Τελευταία άρθρα απόΝίκος Τσούλιας (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή