«Η τραγωδία του Ερντογάν και του Λευκού Οίκου: Η Ελλάδα θα πάρει χωρίς όρους τα F-35, η Τουρκία πρέπει να υποκύψει στον Ρόμπερτ Μενέντεζ»

«Μιλούσαμε για το ''δώρο'' που θα προσφέρει την Τετάρτη, στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν. Φτάνει στην Ουάσινγκτον με ένα μακρύ κατάλογο γεμάτο με αιτήματα. Πρώτο είναι το τουρκικό αίτημα για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16».

by Times Newsroom

«Πριν περάσουν 12 ώρες, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προτίθεται να στείλει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών F-16 στο Κογκρέσο. Προς το παρόν πρόκειται για την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει το αίτημα. Μέχρι να το στείλει θα απαιτηθεί χρόνος», αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Hellas Journal ο γνωστός ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου.

«Βέβαια, προηγήθηκε η αποστολή του ελληνικού αιτήματος για την αγορά των F-35, διότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πίστεψαν ότι θα δελέαζαν τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα έλεγε το ”ναι” και για το τουρκικό αίτημα».

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, απέρριψε το πονηρό σχέδιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, που σκαρφίστηκε η κ. Αμάντα Σλόατ, η οποία όποτε βρει την ευκαιρία, θα σπεύσει να εξυπηρετήσει την Τουρκία. Η εν λόγω κυρία κάνει λάθος, και δημιουργεί προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

«Ο κ. Μενέντεζ ξεκαθάρισε πολύ νωρίς τα πράγματα, και πριν ακόμα φτάσει το τουρκικό αίτημα. Μόλις έγινε η διαρροή στην εφημερίδα Wall Street Journal, είχε την απάντηση του έτοιμη. Απάντησε μέσω του ιστότοπου Politico και με τρόπο, που δεν χωρά καμία αμφιβολία».

«Υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για τα μαχητικά F-35 και απορρίπτει το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Παρουσίασε ξανά τους όρους του προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους έχει ήδη απορρίψει, και υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να γίνει ένας καλός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να δικαιούται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά.

»Το μήνυμα του προς τον Ερντογάν είναι ισχυρότατο και από αυτό δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Πρέπει να τερματιστούν, αναφέρει ο κ. Μενέντεζ.

»Απ’ εδώ και πέρα το παιγνίδι θα είναι σκληρό. Ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει το τουρκικό αίτημα, αν και θέτει και ένα όρο: Για να λάβει η Τουρκία τα μαχητικά πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θα την δώσει; Οι πάντες πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την ένταξη των δύο χωρών.

»Οι νομοθέτες που τάχθηκαν εναντίον της Τουρκίας θα δώσουν τη μεγάλη μάχη με τη βοήθεια της Ομογένειας, αν και η απόφαση του κ. Μενέντεζ είναι ότι θα βάλει για πάντα στον πάγο την τουρκική απαίτηση. Οι πληροφορίες που έχουμε από το γραφείο του είναι ότι ο γερουσιαστής δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν ακούει κανένα.

»Τον Δεκέμβριο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο στο ανώτατο επίπεδο και είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- στον πρόεδρο Μπάιντεν να μην στείλει καν το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Ο κ. Μενέντεζ είναι πολιτικός των έργων. Όχι των λόγων, και το έχει αποδείξει.

»Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν στον κ. Τσαβούσογλου τα νέα δεδομένα. Πιστεύεται ότι ο Τούρκος υπουργός θα απορρίψει ξανά τους όρους του κ. Μενέντεζ, αλλά και τον όρο του Λευκού Οίκου, για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη Δυτική Συμμαχία.

»Ο Ερντογάν, αλλά και ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα καταλάβουν ότι ο κ. Μενέντεζ δεν χωρατεύει και σίγουρα δεν είναι σαν αυτούς. Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον γυρνούσε στις δεξαμενές σκέψεις και έλεγε ότι ο γερουσιαστής είναι δήθεν ”τελειωμένος” και ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί.

»Από χθες το μεσημέρι έχει καταλάβει πολλά, πιστεύω, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης. Αν ήμουν ο Ερντογάν – ευτυχώς ΔΕΝ είμαι – θα τον είχα απολύσει… Ο κ. Μενέντεζ είναι παντοδύναμος στη Γερουσία και τους περιμένει».

Πηγή: Ηellas Journal

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com