Η Τζίνα Λολομπρίτζιντα κλείνει τα 95

H εμβληματική ιταλίδα ηθοποιός θεωρούνταν η ευρωπαϊκή απάντηση στην Μαίριλιν Μονρόε. Υπήρξε ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του διεθνούς κινηματογράφου.

by Times Newsroom

«Η ομορφότερη γυναίκα στο κόσμο»

Κοινό και Τύπος περιέγραφαν την «Λολό», όπως την αποκαλούσαν, με υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Γεννημένη ανατολικά της Ρώμης το 1927, η ηθοποιός ήταν ένα από τα κορυφαία αστέρια του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Σταδιοδρόμησε με επιτυχία και στο Χόλιγουντ. Ήδη από τη δεκαετία του ΄70 άρχισε να αποσύρεται από τον κινηματογράφο.

Κορυφαία Ιταλίδα «αντίπαλος»: Σοφία Λόρεν

Η μικρότερη κατά μερικά χρόνια Σοφία Λόρεν εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αντίπαλο της Λολομπρίτζιντα. Τα ταμπλόιντ του ΄60 χαρακτήριζαν την αντιπαλότητα των δύο ηθοποιών «αντιπαράθεση του μπούστου» παραπέμποντας στο γεγονός ότι τόσο η Λολομπρίτζιντα όσο και η Λόρεν θεωρούνταν σύμβολα του σεξ. Σε αντίθεση πάντως με την «Λολό» η Σοφία Λόρεν συμμετείχε σε κινηματογραφικές παραγωγές και σε ώριμη ηλικία.

Περισσότερα από μια ηρωίδα γουέστερν: Κλαούντια Καρντινάλε

Μια δεκαετία μετά την Λολομπρίτζιντα εμφανίστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο μια νέα ντίβα: η Κλαούντια Καρντινάλε. Συνεργάστηκε με θρυλικούς σκηνοθέτες όπως ο Λουκίνο Βισκόντι ή ο Φεντερίκο Φελίνι και σχεδίασε με προσοχή την καριέρα της. Μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της ήταν στην ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος».

Η γαλλίδα αντίπαλος: Μπριζίτ Μπαρντό

Την περίοδο που μεσουρανούσαν οι τρεις Ιταλίδες, μια Γαλλίδα διεκδικούσε επάξια τον τίτλο του συμβόλου του σεξ: Πρόκειται για την ηθοποιό-μύθο Μπριζίτ Μπαρντό. Με ταινίες όπως «Και ο Θεός….έπλασε τη γυναίκα», «Υβέτ, το κορίτσι της ακολασίας» ήρθε η διεθνής καθιέρωση. Ήδη από τη δεκαετία του ΄70 η διάσημη BB γύρισε την πλάτη στον κινηματογράφο.

Η μυστηριώδης Κατρίν Ντενέβ

Μια δεκαετία αργότερα, η συμπατριώτισσα της Μπαρντό, Κατρίν Ντενέβ, κατακτούσε τη μεγάλη οθόνη στη Γαλλία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ενσαρκώνοντας έναν διαφορετικό τύπο γυναίκας απ΄ ότι η Τζίνα Λολομπρίτζιντα και η Σοφία Λόρεν. Στις πρώτες της ταινίες η Ντενέβ εμφανίζεται ως συνεσταλμένη και ενίοτε αινιγματική προσωπικότητα.

Η Ελληνίδα: Ειρήνη Παππά

Η Ειρήνη Παππά απέδειξε ότι ηθοποιοί και από μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να κατακτήσουν το διεθνές κοινό. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε το 1964 λόγω της καθηλωτικής ερμηνείας της στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Αλέξης Ζορμπάς». Στη συνέχεια, η ελληνίδα ηθοποιός γύρισε ταινίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το Χόλιγουντ.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή