Η Βουλή τιμά την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους Φιλέλληνες στα πρόσωπα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, των ανθρώπων που προωθούν τις αξίες του ελληνικού πνεύματος.

by Times Newsroom

Η Βουλή των Ελλήνων από το 2008 έχει θεσπίσει ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης τη 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα που άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ιστορική, επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» εγκαινιάστηκε ακριβώς στις 19 Απριλίου του 2021.

Ο λόρδος Βύρων (George Gordon Byron, 6th Baron Byron), έχοντας βοηθήσει ενεργητικά τον αγώνα της ελευθερίας των Ελλήνων, αναδείχτηκε σε σύμβολο του Φιλελληνισμού και στον κατεξοχήν ρομαντικό ήρωα. Από αρχαιολάτρης, περιηγούμενος τις ελληνικές περιοχές ήδη προεπαναστατικά και εμπνεόμενος από την Ελλάδα κορυφαία ποιητικά έργα –όπως την Κατάρα της Αθηνάς (1810), το Προσκύνημα του Childe Harold (1812) και τον Γκιαούρ (1813)– υιοθέτησε ένθερμα το αίτημα της Ελληνικής Επανάστασης και Παλιγγενεσίας, και πρωταγωνίστησε στο φιλελληνικό κίνημα, σφραγίζοντάς το με τον θάνατό του στο μαχόμενο Μεσολόγγι.

Στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» παρουσιάζονται μια ειδική θεματική ενότητα για τον Βύρωνα και συνολικά 17 βυρωνικά τεκμήρια (χειρόγραφα, βιβλία, έργα τέχνης), ενώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 είχε παρουσιαστεί ο εμβληματικός πίνακας του Ludovico Lipparini με τον «Όρκο του Βύρωνα στο Μεσολόγγι», για πρώτη και μοναδική φορά σε έκθεση.

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους Φιλέλληνες στα πρόσωπα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, των ανθρώπων που προωθούν τις αξίες του ελληνικού πνεύματος. Ταυτόχρονα εξάρει την αξία της Διεθνούς Αλληλεγγύης προς τα δίκαια αιτήματα των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» θα συνεχίσει να παρουσιάζεται και το 2022.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στην έκθεση πατώντας εδώ: https://www.antikrizontas-tin-eleftheria.gr/eikoniki-periigisi/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή