Ιαπωνία: Το Τόκιο θα αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου από τον Νοέμβριο

Στην Ασία μόνο η Ταϊβάν επιτρέπει από το 2019 τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων

by Times Newsroom

Οι Αρχές του Τόκιο θα αναγνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από τον Νοέμβριο, με την ιαπωνική πρωτεύουσα να γίνεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας που κάνει αυτό το βήμα, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ το Σύνταγμά της προβλέπει ότι «ο γάμος δεν μπορεί να γίνει παρά με τη σύμφωνη γνώμη των δύο φύλων».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι τοπικές αρχές περιοχών σε όλη τη χώρα έχουν λάβει μέτρα για να αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αν και αυτό δεν τους προσφέρει τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα παντρεμένα ζευγάρια.

«Ακούσαμε την άποψη των πολιτών τους δύο τελευταίους μήνες και τις απόψεις (των ομοφυλόφιλων ζευγαριών) που δήλωσαν ότι θέλουν να αναγνωρίζονται ως σύντροφοι» δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών του Τόκιο.

Οι τοπικές Αρχές της μητροπολιτικής περιοχή του Τόκιο πρόκειται να ζητήσουν τον Ιούνιο από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων, στη συνέχεια τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να δέχονται τις αιτήσεις των ζευγαριών και τον Νοέμβριο να τους χορηγούν τα πιστοποιητικά.

Το Τόκιο σκοπεύει να προσφέρει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια διάφορες υπηρεσίες οι οποίες μέχρι τώρα αφορούσαν μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, όπως να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση διαμερισμάτων τα οποία διαχειρίζεται η πόλη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2015 το προάστιο Σιμπούγια στο Τόκιο έγινε το πρώτο στην Ιαπωνία που άρχισε να χορηγεί πιστοποιητικά στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Έκτοτε πολλές άλλες πόλεις έπραξαν το ίδιο, με τον αριθμό τους πλέον να ανέρχεται σε περισσότερες από 200, σύμφωνα με οργανώσεις. Η αναγνώριση αυτή δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να επισκέπτονται τον σύντροφό τους στο νοσοκομείο ή να ενοικιάζουν μαζί σπίτι.

Πέρυσι δικαστήριο στο Σαπόρο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έλαβε μια ιστορική απόφαση, κρίνοντας ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Ιαπωνία είναι αντισυνταγματική. Την απόφαση χαιρέτισαν ως μεγάλη νίκη πολλές οργανώσεις.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει εμφανιστεί προσεκτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν νομοθετικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να αναγνωριστούν οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα την εξουσία στην Ιαπωνία έχει το δεξιό, συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD), το οποίο είναι σθεναρά αντίθετο στην αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Στην Ασία μόνο η Ταϊβάν επιτρέπει από το 2019 τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή