Ηλία Γιαννακόπουλου “Σκέψης εγκώμιον”: Δοκίμια προβληματισμού | Βιβλιοκριτική

Ο λόγος του, εναργής, προσιτός σε κάθε αναγνώστη, χρησιμοποιεί τη σκέψη των μεγάλων στοχαστών ως εφαλτήριο, για να ξεδιπλώσει τις δικές του σκέψεις, προκαλώντας τον καθένα, που ανοίγει το βιβλίο του, όχι μόνο να σκεφτεί αλλά και να αισθανθεί.

by Times Newsroom

“Η καθαρή σκέψη – η αδογμάτιστη και ελεύθερη –  είναι το “αντίσωμά” μας απέναντι στην γενική ύπνωση και  την κοινωνική απονεύρωση” ( Ηλίας Γιαννακόπουλος)                              

Δήμητρα  Σμυρνή*

Μετά από το πρώτο βιβλίο του “ΙΔΕΟπολις”, Εκδόσεις Λιβάνη, 2019, ο Ηλίας Γιαννακόπουλος συγκεντρώνει, μετά από τρία χρόνια, σ’ έναν τόμο 450 σελίδων, μια δεύτερη σειρά δοκιμίων του, με τον τίτλο “Σκέψης εγκώμιον”, εκδόσεις Απόπειρα.

Η σκέψη, το πολυτιμότερο εργαλείο της ανθρώπινης υπόστασης, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο ως έμβιο ον μέσα στον κόσμο, είναι το θέμα του βιβλίου, που δίνεται από τον συγγραφέα του  με γνώση – αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης στοχαστών- αλλά και προσωπικών του θέσεων, που καλούν τον αναγνώστη στον προβληματισμό.

Γνωστός ο δοκιμιακός λόγος του Ηλία Γιαννακόπουλου, που πληροί στο έπακρο τον όρο του δοκιμίου ”να κινείται στο μεταίχμιο Επιστήμης και Λογοτεχνίας”, όπως λέει ο ίδιος.

Αλλά πέρα απ’ αυτό, γνωστός και ο προσωπικός του λόγος -πέρα από τον ορισμό του δοκιμίου-  που τον κάνει έναν συγγραφέα, που επιδιώκει όχι να πείσει τον αναγνώστη του, αλλά να τον προβληματίσει και να τον προκαλέσει να δει“τα αυτονόητα και δεδομένα με μια άλλη ματιά”.

Σε μια εποχή αναπόφευκτης, δυστυχώς, παγκοσμιοποίησης, όπου ο λόγος των στοχαστών της Ανθρωπότητας πολύ λίγο μετρά μπροστά στην πολιτική του κέρδους, του ξέφρενου καταναλωτισμού και κυρίως της απόλυτης χειραγώγησης των συνειδήσεων, ο Ηλίας Γιαννακόπουλος έρχεται με το βιβλίο του όχι να οδηγήσει στατικά στο παρελθόν και τη σοφία του, αλλά, μέσα απ’ αυτό, στην ανάγκη της ελεύθερης σκέψης.

Το περιεχόμενο του βιβλίου αγγίζει  με σεβασμό τις περιοχές της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Γλώσσας, της Πολιτικής, της Θρησκείας, αλλά και άλλα θέματα απότοκα της καθημερινότητάς μας, που μας προβληματίζουν ως απλούς παρατηρητές, αλλά δεν μπορούμε  σπάσουμε το εξωτερικό τους κέλυφος και να διεισδύσουμε στις γενεσιουργές αιτίες τους, όπως για παράδειγμα το φαινόμενο της βίας, ταυτόσημης πια με την εποχή μας.

Θέματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, τίτλοι κεφαλαίων ελκυστικοί, όπως: “Λογική και Συναίσθημα: η αέναος πάλη”, “Η ζωή μας: μια παρένθεση και μόνο”, “Εμφύλιον πάθος: Η Ελλάς εν καμίνω” , “Προπαγάνδα: κατασκευή υπηκόων”,  “Κορονοϊός, φόβος και δυστοπία”, “Ξενοφοβία: Τα νέα τείχη” και πολλά άλλα, αποδεικνύουν την ικανότητα του συγγραφέα να κερδίζει το ενδιαφέρον ήδη από τον τίτλο.

Ο λόγος του, εναργής, προσιτός σε κάθε αναγνώστη, χρησιμοποιεί τη σκέψη των μεγάλων στοχαστών ως εφαλτήριο, για να ξεδιπλώσει τις δικές του σκέψεις, προκαλώντας τον καθένα, που ανοίγει το βιβλίο του, όχι μόνο να σκεφτεί αλλά και να αισθανθεί. Ξέρει καλά πως ο ορθός λόγος μπορεί να σφράγισε κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης σκέψης, όμως δίπλα του το συναίσθημα, το “θυμικόν”, παίζει κι αυτό το δικό του ρόλο, προσελκύοντας και κάνοντας το δρόμο της σκέψης ευκολότερο για τον κοινό νου.

Το βιβλίο του Ηλία Γιαννακόπουλου, με το ευρηματικό σκίτσο του καταξιωμένου διεθνώς καλλιτέχνη Νίκου Τερζή στο εξώφυλλό του και την επιμελημένη του έκδοση, έρχεται για μια ακόμη φορά να θυμίσει τη φράση του Μπέρτραντ Ράσελ:

“Η σκέψη είναι δυνατή, σβέλτη και ελεύθερη, είναι το φως του κόσμου και η δόξα του ανθρώπου”

 * Η Δήμητρα Σμυρνή είναι Φιλόλογος και χρήστης του Site  Faretra (Βέροια).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή