Ηλιακό πάνελ θα παράγει στη Νίσυρο φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας

Η επιλογή εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού.

by Times Newsroom

Το SunAir Fountain, ένα ηλιακό πάνελ που παράγει φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρα θα εγκαταστήσει ο Δήμος Νισύρου. Στη διαδικασία διαγωνισμού εγκατάστασής του ο Δήμαρχος Νισύρτου κ Χριστοφής Κορωναίος απέσπασε Ειδικό βραβείο (€ 30.000) για λογαριασμό του Δήμου Νισύρου στο διαγωνισμό που μόλις ολοκληρώθηκε με τον τίτλο INNOWISE SCALE 2022. Η εγκατάσταση, πιλοτικά αυτού του πάνελ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία .

Η τρίτη χρονιά του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, και συγκέντρωσε 40 κορυφαίες επιλεγμένες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 5 κατόχους προβλημάτων (problem holders) που δραστηριοποιούνται στους τομείς διαχείρισης υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, τροφίμων και ποτών, με δύο από αυτούς να βρίσκονται στην Ελλάδα: η ΔΕΥΑ Πυλαίας/Χορτιάτη και ο Δήμος Νισύρου.

Μετά από την εκδήλωση δικτύωσης (matchmaking) που έλαβε χώρα στις 5-6 Οκτωβρίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, εντοπίστηκαν 7 εταιρείες από όλη την Ευρώπη για να παρέχουν καινοτόμες λύσεις στο Δήμο της Νισύρου.
Οι νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, λόγω της εμπειρίας τους στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε απομονωμένες περιοχές, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος με τον Δήμου Νισύρου είναι:

AGUALYTICS (Ισπανία), FUELICS (Ελλάδα), WATCER (Ισπανία), AGUA DEL SOL (Γαλλία), PELAGOO (Ελλάδα), SOLARDEW LIMITED (Ολλανδία) AQUAPONICS IBERIA (Ιταλία)

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος συμμετείχε στις συναντήσεις ενημέρωσης με τις επιλεγείσες επιχειρήσεις και επιπρόσθετα μέσα από τις 1:1 συναντήσεις που είχε με αυτές ενημερώθηκε για τις προτεινόμενες λύσεις και αξιολόγησε πιθανές εφαρμογές στον Δήμο Νισύρου και παράλληλα ενημέρωσε την κοινότητα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που διέπουν τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα τη Νίσυρο.

Μετά σχεδόν από πέντε μήνες δικτύωσης, συνεδριών, συζητήσεων και έρευνας αγοράς πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022 η εκδήλωση για την επιλογή των τριών βραβείων: 1o Βραβείο 12.000€, 2o Βραβείο 10.000€ και ειδικό βραβείο 30.000€ για την πιλοτική εφαρμογή μίας πρότασης στο Δήμο Νισύρου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας στις 29 Νοεμβρίου 2022, η κα. Αμαλία Ζέπου (Κοινωνική καινοτόμος και συνιδρυτής της Kollektiva) και η κα. Barbara Sarnari (αντιπρόεδρος στο SVI.MED. – Ευρωμεσογειακό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης) συζήτησαν σχετικά με το «Πώς να διαχειριστούμε τα συστήματα νερού μας για να αντιμετωπίσουμε ριζικές περιβαλλοντικές αλλαγές;»

Μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο αποδόθηκαν τα 3 χρηματικά βραβεία.

Πρώτο βραβείο (€ 12.000): Στην εταιρεία Solar Dew από την Ολλανδία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο ηλιακής αφαλάτωσης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού για οικιακή χρήση, μικρή βιομηχανική κλίμακα και γεωργικές εφαρμογές

Δεύτερο βραβείο (10.000€): Στην εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία για το SunAir Fountain, μία οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για εμφιαλωμένο νερό.

Ειδικό βραβείο (€ 30.000): Η επιλογή του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου ήταν η εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία για το SunAir Fountain, που σε συνεργασία με τον Δήμο της Νισύρου θα αναπτύξει πιλοτικά το SunAir Fountain ένα ηλιακό πάνελ που παράγει φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Η επιλογή εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή