Ημέρα της Αυστραλίας

by Times Newsroom 1

Η Ημέρα της Αυστραλίας είναι η Εθνική εορτή της Αυστραλίας. Γιορτάζεται ετησίως στις 26 Ιανουαρίου και σηματοδοτεί την επέτειο της άφιξης του Πρώτου Στόλου των Βρετανικών πλοίων στο Port Jackson στη Νέα Νότια Ουαλία και την ύψωση της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας στο Sydney Cove από τον Κυβερνήτη Arthur Phillip. Στην Αυστραλία του σήμερα, οι εορτασμοί αντικατοπτρίζουν τις διάφορες κοινωνίες και τοπία του έθνους και σηματοδοτούνται από κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις, σχετικά με την Αυστραλιανή ιστορία, επίσημες κοινωνικές βραβεύσεις και τελετές υπηκοότητας οι οποίες καλωσορίζουν τους καινούριους μετανάστες στην Αυστραλιανή κοινότητα.

Είναι επίσης ημέρα μεγάλης λύπης για πολλούς από τους εναππμείναντες προγόνους των αρχικών κατοίκων αυτής της γης, των οποίων το σπίτι και ο τρόπος ζωής καταστράφηκαν από την εισβολή. Πολλοί επίσημοι εορτασμοί της Ημέρας της Αυστραλίας αναγνώρισαν και “προσπάθησαν” να συμπεριλάβουν την κουλτούρα των Αβορίγινων και των Κούρι, όμως πιο πρόσφατα, ο τίτλος “Ημέρα Εισβολής” απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το νόημα και η σημασία της Ημέρας της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με τον καιρό. Ανεπίσημα, ή ιστορικά, η ημερομηνία είχε κατονομασθεί “Ημέρα Επετείου”, “Ημέρα Ίδρυσης” και Ημέρα Αυστραλιανής Ένωσης Ιθαγενών”. Η 26η Ιανουαρίου 1788 σηματοδότησε την προκήρυξη της Βρετανικής κυριαρχίας επί της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας (τότε γνωστή ως Νέα Ολλανδία). Αν και δεν ήταν γνωστή ως Ημέρα Αυστραλίας παρά μόνο έναν αιώνα αργότερα, οι καταγραφές των εορτασμών αρχίζουν πίσω στην 26η Ιανουαρίου του 1808, με τον πρώτο επίσημο εορτασμό του σχηματισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει γίνει το 1818. Την Πρωτοχρονιά του 1901, οι Βρετανικές αποικίες της Αυστραλίας δημιούργησαν την Ομοσπονδία, σηματοδοτώντας τη γέννηση της μοντέρνας Αυστραλίας. Έτσι, υπήρξε η αναζήτηση μιας ημέρας για ενότητα και εορτασμούς. Δεν έγινε κάτι, μέχρι το 1935, όπου οι Αυστραλιανές πολιτείες και επικράτειες υιοθέτησαν τον όρο “Ημέρα της Αυστραλίας” για να σηματοδοτήσουν την ημέρα και όχι πριν το 1994, όπου η ημερομηνία χρησιμοποιήθηκε με συνέπεια ως αργία από όλες τις περιοχές και τις επικράτειες.

Στη σύγχρονη Αυστραλία, η αργία χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση του βραβείου για τον Αυστραλού της Χρονιάς την παραμονή της ημέρας, από την ανακοίνωση των Τιμών της Ημέρας της Αυστραλίας από τον Γενικό Κυβερνήτη και τον Πρωθυπουργό.Είναι επίσημη αργία σε κάθε πολιτεία και επικράτεια της Αυστραλίας, εκτός αν πέφτει σε Σαββατοκύριακο, οπότε η Δευτέρα μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο γίνεται η επίσημη αργία. Η ημέρα γιορτάζεται σε μεγάλες και μικρές κοινότητες με φεστιβάλ και τελετές υπηκοότητας απανταχού στην Αυστραλία. Η Ημέρα της Αυστραλίας έχει γίνει το μεγαλύτερο ετήσιο αστικό γεγονός στην χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ημέρα της Αυστραλίας έχει επίσης σηματοδοτηθεί από τους Αυτόχθονες Αυστραλούς που διαμαρτύρονται βλέποντάς την ως επέτειο εισβολής των Ευρωπαίων στη γη τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:  https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή