ΗΠΑ: Άμεση η απάντηση της Ουάσιγκτον με νέες κυρώσεις στην ανακοίνωση Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών

Αυστηρή προειδοποίηση για κυρώσεις προς τα κράτη που διευκολύνουν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις

by Times Newsroom

Με διεύρυνση της μαύρης λίστας με Ρώσους που έχουν καταρτίσει οι Αμερικανοί απάντησε η Ουάσιγκτον, ως πρώτο βήμα νέων κυρώσεων μετά την ανακοίνωση της προσάρτησης των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη νέα λίστα ξεχωρίζει το όνομα της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα και του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Πέρα από πολιτικούς στις νέες κυρώσεις προστίθενται και άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες.

«Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι καθώς ο Πούτιν επιχειρεί με δόλιο τρόπο να αποσχίσει τμήματα της Ουκρανίας» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εξηγώντας πως οι ΗΠΑ θα βάλουν στο στόχαστρο τους ηγετικές φυσιογνωμίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας και της ρωσικής οικονομίας.

Κυρώσεις σε επιπλέον πρόσωπα

Πραγματικά σε καθεστώς κυρώσεων υπάγεται πλέον και η πρώτη αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Όλγα Σκορομπογκατόβα, 278 μέλη της Δούμα και άλλων θεσμικών οργάνων, 169 μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιπλέον συγγενείς πολιτικών, όπως η σύζυγος και τα παιδιά του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς και 14 διεθνείς προμηθευτές που κατηγορούνται πως υποστήριξαν την εφοδιαστική αλυσίδα του ρωσικού στρατού.

Πάντως, συνολικά από τη λίστα ξεχωρίζει σίγουρα το όνομα της 58χρονης Ναμπιουλίνα, που υπηρετεί στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας από το 2013 και μάλιστα η θητεία της ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια, τον Μάρτιο, με το Κρεμλίνο να είναι ικανοποιημένο από την ταχεία όσο και επιτυχημένη διαχείριση από την Τράπεζα της αστάθειας που είχαν προκαλέσει οι πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην αγορά και το ρούβλι.

Το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει, σε δημοσίευμα του το Μάρτιο, πως η Ναμπιουλίνα ήθελε να παραιτηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως ο Πούτιν της ζήτησε να παραμείνει.

Σημαντικό στοιχείο στην ανακοίνωση είναι επίσης το γεγονός πως υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη προειδοποίηση σε αυστηρό τόνο προς έτερες χώρες ότι θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων αν πιαστούν να διευκολύνουν τη Ρωσία ή και τη Λευκορωσία να παρακάμπτουν τις κυρώσεις ή να τους παρέχουν στρατιωτική ή βιομηχανική βοήθεια, καθώς και προϊόντα που υπάγονται στις κυρώσεις που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ καθώς και οι σύμμαχοι τους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com