ΗΠΑ: Δικαστήριο απαγόρευσε την απελευθέρωση ελέφαντα – «Νομικά δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνθρωπο»

Η δικαστής υποστηρίζει ότι θετική γνωμοδότηση θα έφερνε ντόμινο εξελίξεων σε άλλους τομείς

by Times Newsroom

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι ένας ελέφαντας που βρίσκεται στον Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ, απαγορεύεται να αφεθεί ελεύθερος, γιατί το ζώο νομικά δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, η φιλοζωική οργάνωση «Σχέδιο Δικαιωμάτων Μη Ανθρώπινων Όντων» (Nonhuman Rights Project), έκανε προσφυγή και υποστήριξε ότι ο ελέφαντας με το όνομα Χάπι, θα έπρεπε να είχε τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους και να αφεθεί ελεύθερος, αντί να κρατείται στην αιχμαλωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η δικαστής Τζάνετ ΝτιΦιόρε είπε για το σκεπτικό της απόφασης ότι «αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ελέφαντες είναι ευφυή όντα που αξίζουν την κατάλληλη φροντίδα και συμπόνια (…) ο Χάπι, ως μη ανθρώπινο ζώο, δεν έχει το νομικά αναγνωρισμένο δικαίωμα να είναι ελεύθερος, με βάση τον νόμο της Νέας Υόρκης».

Έτσι, το Εφετείο που εδρεύει στο Όλμπανι, με ψήφους 5 έναντι 2, έκρινε ότι το habeas corpus, που δίνει το δικαίωμα σε έναν κρατούμενο να προσφύγει στα δικαστήρια για να αποφασιστεί εάν είναι παράνομη η κράτησή του, δεν ισχύει για τον Χάπι, παρά τους ισχυρισμούς ότι ο 51χρονος ελέφαντας έχει παρόμοιες γνωστικές δεξιότητες με τους ανθρώπους.

Επίσης, η δικαστής ΝτιΦιόρε εξήγησε ότι η απελευθέρωση του Χάπι θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία» και να προκαλέσει μια «πλημμύρα» αιτημάτων για την απελευθέρωση ζώων συντροφιάς ή ζώων εργασίας. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν στα ζώα τα ίδια νομικά δικαιώματα με εκείνα των ανθρώπων.

Σημειώνεται, ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου συνιστά ήττα για το «Σχέδιο Δικαιωμάτων Μη Ανθρώπινων Όντων» (Nonhuman Rights Project), μια φιλοζωική οργάνωση που εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης την απελευθέρωση του Χάπι. Η οργάνωση, που εδρεύει στη Φλόριντα, είχε καταγγείλει τη «φυλάκιση» του παχύδερμου σε μια περίβολο τεσσάρων στρεμμάτων, μακριά από τους άλλους ελέφαντες. Ο Ζωολογικός Κήπος του Μπρονξ από την πλευρά του επέμενε ότι παρέχει την κατάλληλη φροντίδα στον ελέφαντα και είχε δικαιωθεί από δύο άλλα, κατώτερα δικαστήρια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή