ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η αποφυλάκιση άλλων πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα κλείσει τη φυλακή

by Times Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενέκριναν την αποφυλάκιση άλλων πέντε κρατούμενων από τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου απομένουν συνολικά 39 άνθρωποι, ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως με την Αλ Κάιντα.

Οι Υεμενίτες Μουάζ Χάμζα αλ Αλάουι, Σουχέιλ αλ Σάραμπι και Όμαρ αλ Ράμαχ, ο Σομαλός Γκούλεντ Χάσαν Ντουράν και ο Κενυάτης Μοχάμεντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπαζαμπού έλαβαν το «πράσινο φως» να αποφυλακιστούν, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου.

Συνολικά ανέρχονται σε 18 οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, εφόσον οι ΗΠΑ βρουν κάποια χώρα να τους δεχτεί. Η αποφυλάκισή τους μπορεί να καθυστερήσει επειδή οι ΗΠΑ δεν επαναπατρίζουν πρώην κρατουμένους στην Υεμένη λόγω του πολέμου και τη Σομαλία, μια χώρα σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τις ΗΠΑ να κλείσουν τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο όπου «καταπατώνται αδιάκοπα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τους 39 κρατούμενους που απομένουν στο Γκουαντάναμο, οι 10 αναμένουν τη δίκη τους από στρατοδικείο, το οποίο έχει εκδώσει μόλις δύο καταδικαστικές αποφάσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και ο Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εννέα άλλοι ελπίζουν ότι θα αποφυλακιστούν σύντομα και δύο έχουν καταδικαστεί.

Ο εκπρόσωπος του ΠενταγώνουΤζον Κίρμπι, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή