ΗΠΑ: Έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για την αστυνομία της Μινεάπολης

by Times Newsroom 1

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά έρευνα σε βάρος της αστυνομίας της Μινεάπολης, μία ημέρα μετά την ετυμηγορία ενοχής του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης ακολούθησε ένα μοντέλο ή πρακτικές διατήρησης της τάξης αντισυνταγματικές ή παράνομες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Η έρευνα, ξεχωριστή από εκείνη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στοχεύει να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης (βόρειες ΗΠΑ) έκανε συστηματικά υπέρμετρη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των νόμιμων διαδηλώσεων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα αφορά, επίσης, πιθανές διακρίσεις ή κακομεταχειρίσεις που διέπραξε η αστυνομία σε βάρος ατόμων με προβληματική συμπεριφορά, είπε, επίσης, ο Γκάρλαντ.

Εάν αποδειχθεί η διάπραξη παράνομων πρακτικών, ενδέχεται να ακολουθήσει μια δικαστική διαδικασία που θα στοχεύει να υποχρεώσει την πόλη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας της.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενεργήσει με τρόπο αποφασιστικό σε αυτήν την αναζήτηση της δικαιοσύνης» στη Μινεάπολη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή