ΗΠΑ: O Ρώσος αναλυτής Ντάντσενκο συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία

Ο ίδιος ο Ντάντσενκο δήλωνε ότι δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι είναι ο πρώτος που εντόπισε δείγματα λογοκλοπής στη διατριβή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

by Times Newsroom 1

Ο Ιγκόρ Ντάντσενκο, ένας Ρώσος αναλυτής που βοήθησε στη σύνταξη του λεγόμενου φακέλου Στιλ (Steele), συνελήφθη χθες, όπως γράφουν οι New York Times, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ για την προέλευση της έρευνας του FBI σχετικά με τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο Ντάντσενκο έψαχνε για στοιχεία σχετικά με υποτιθέμενες επαφές μεταξύ μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, κατόπιν υπόδειξης του πρώην αξιωματικού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ την άνοιξη του 2016.

Βασιζόμενος στις δικές του ρωσικές πηγές, συγκέντρωσε στοιχεία, μέρος των οποίων είχε συμπεριληφθεί στο λεγόμενο “φάκελο Στιλ”, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017.

Παράλληλα ο ίδιος ο Ντάντσενκο, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, υπογράμμιζε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, μέρος αυτών των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI θεωρήθηκε αναξιόπιστο.

Στα αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίσθηκαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, παλαιότερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλεγχαν αν ο καταγόμενος από την Ρωσία Ντάντσενκο, που διέμενε και εργάζονταν στις ΗΠΑ, συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο Ντάντσενκο δήλωνε ότι δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι είναι ο πρώτος που εντόπισε δείγματα λογοκλοπής στη διατριβή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή