ΗΠΑ: Περισσότερα από 900 παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό τον τελευταίο χρόνο

by Times Newsroom 1

Η ACLU καταγγέλλει ότι η πρακτική καλά κρατεί, παρά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ περί του αντιθέτου

Περισσότεροι από 900 ανήλικοι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό τον τελευταίο χρόνο, όπως καταγγέλει η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU. Kαι τούτο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαβεβαιώνει ότι τερμάτισε πέρυσι την πολιτική αυτή.

Σε προσφυγή της σε δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο η ACLU κατηγορεί την κυβέρνηση Τραμπ πως έχει δώσει εντολή να κατηγορούνται μετανάστες για πλημμελήματα, όπως παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ή αμέλεια ανηλίκων, ώστε να συνεχίσουν να χωρίζονται από τα παιδιά τους.

Η οργάνωση αναφέρεται λεπτομερώς σε πολυάριθμες υποθέσεις διαχωρισμού παιδιών από τους γονείς τους και υπογραμμίζει πως περί το 20% εξ αυτών είναι κάτω των πέντε ετών. Αναφέρονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις ενός πατέρα, που είδε τις αρχές να του παίρνουν την κόρη του με την κατηγορία ότι δεν της άλλαξε την πάνα, ένας δεύτερου που χωρίστηκε από τον γιο του γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις των συνοριοφρουρών εξαιτίας διαταραχής λόγου και ένας πατέρα φορέα του HIV.

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2018, η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης και στο πλαίσιο αυτό χώρισε χιλιάδες οικογένειες. Η πρακτική αυτή προκάλεσε κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να τερματιστεί η τακτική, διαβεβαιώνοντας πως  δεν θα χώριζε γονείς από τα παιδιά τους παρά μόνο εάν κρινόταν πως οι γονείς ήγειραν κίνδυνο γι’ αυτά.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή