ΗΠΑ: Πύρινος εφιάλτης στο Κολοράντο

Χιλιάδες πολίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

by Times Newsroom

Εκατοντάδες κατοικίες καταστράφηκαν χθες Πέμπτη (30/12) από τις φλόγες στην πολιτεία Κολοράντο, ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς πυρκαγιά τροφοδοτείται από σφοδρούς ανέμους έπειτα από ιστορική ξηρασία στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 370 κατοικίες στην περιοχή Σάγκαμορ καταστράφηκαν. Είναι πιθανό 210 κατοικίες να καταστράφηκαν στην παλιά πόλη της Σουπίριορ», τόνισε ο σερίφης της κομητείας Μπόλντερ, ο Τζο Πέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πόλη Μπόλντερ, που έχει πάνω από 100.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Ντένβερ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Κολοράντο.

(AP Photo/David Zalubowski)

Το Κολοράντο, στην αμερικανική Δύση, βιώνει ιστορική ξηρασία, που διευκόλυνε πολύ την εξάπλωση της φωτιάς. Τουλάχιστον 6.480 στρέμματα βλάστησης έγιναν στάχτη στην κομητεία Μπόλντερ. Οι φλόγες κατάπιαν ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.

Οι ριπές ανέμου με ταχύτητα μεγαλύτερη από 160 χιλιόμετρα την ώρα κατά τόπους δίνουν ορμή στις φλόγες και περιπλέκουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστών.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι με δεδομένο το εύρος και την ένταση αυτής της πυρκαγιάς, καθώς και το ότι βρίσκεται σε πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν θα μας εξέπληττε εάν είχαμε τραυματισμούς ή θανάτους», προειδοποίησε ο σερίφης Πέλι.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες μόνο για έξι τραυματίες.

Χιλιάδες κάτοικοι έλαβαν εντολή νωρίτερα χθες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους αμέσως. Εντολή αφορούσε ιδίως τη Λούιβιλ, πόλη με 20.000 κατοίκους. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, φύγετε αμέσως», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της κομητείας Μπόλντερ τους κατοίκους.

«Ισχυροί άνεμοι εξαπλώνουν τις φλόγες γρήγορα και όλα τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα στο έδαφος», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης αυτής της ορεινής πολιτείας της αμερικανικής Δύσης όπου τα Βραχώδη Όρη συναντούν τις Μεγάλες Πεδιάδες. Κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Εγκαταλείψτε τη Λούιβιλ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει η ζωή σας», επέμεινε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, κάνοντας λόγο για ανέμους με ριπές ταχύτητας ως και 170 χιλιομέτρων την ώρα.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και στην πόλη Σουπίριορ των 13.000 κατοίκων, η οποία είχε καλυφθεί από νέφος μαύρου καπνού, όπως απαναθάτισαν φωτογραφικά στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και αυτές οι τελευταίες θεωρούνται φυσική συνιστώσα του κλιματικού κύκλου, αφού επιτρέπουν να καθαρίζει η βλάστηση και μειώνουν την εξάπλωση φυτικών ασθενειών, η έκτασή τους αυξάνεται ανησυχητικά.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ένταση και η συχνότητα των ξηρασιών, που απειλούν την διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών, υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν, ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Εξάλλου η άνοδος των θερμοκρασιών, όπως και το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι καύσωνες και οι ξηρασίες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές σε δάση και εκτάσεις με βλάστηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή