ΗΠΑ: Ρώσος ολιγάρχης διώκεται για παραβίαση των κυρώσεων

Οι αμερικανικές αρχές σταμάτησαν botnet που ελεγχόταν από τις ρωσικές πληροφορίες υπηρεσιών

by Times Newsroom

Δίωξη ασκήθηκε στις ΗΠΑ σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσε Ρώσους που προωθούσαν το αυτονομιστικό κίνημα της Κριμαίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις οι οποίες του είχαν επιβληθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών της Κριμαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Μαλοφέγεφ προσπάθησε να τις παρακάμψει χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αγοράσει και να διευθύνει εν κρυπτώ μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Μπλόκο σε κακόβουλο δίκτυο υπολογιστών που ελεγχόταν από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών

Ο Γκάρλαντ είπε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές σταμάτησαν ένα είδος κακόβουλου δικτύου υπολογιστών, γνωστού ως botnet (πρόγραμμα-ρομπότ) το οποίο ελεγχόταν από τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU.

«Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε πρόσφατα παρόμοιες υποδομές για να επιτεθεί σε ουκρανικούς στόχους. Ευτυχώς, καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα-ρομπότ προτού να χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

«Χάρη στη στενή συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους μας καταφέραμε να εντοπίσουμε τη μόλυνση χιλιάδων υπολογιστών» και «μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε τον έλεγχο της GRU σε αυτούς τους υπολογιστές, προτού να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα-ρομπότ ως όπλο», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τις διεθνείς προσπάθειες για τη συλλογή αποδείξεων για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com