ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον, καμπάνες ηχούν πένθιμα 1.000 φορές για τους 1 εκατομμύριο νεκρούς της πανδημίας

Η χώρα μετρά επισήμως τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω του κορονοϊού, μπροστά από Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία

by Times Newsroom

Οι καμπάνες του εθνικού καθεδρικού ναού της αμερικανικής πρωτεύουσας ήχησαν πένθιμα χίλιες φορές χθες Δευτέρα (9/5) σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα της COVID-19, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν να ξεπεράσουν, αν δεν ξεπέρασαν ήδη, το τραγικό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου θανάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά επισήμως τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, μπροστά από τη Βραζιλία, την Ινδία ή τη Ρωσία. Χθες Δευτέρα, οι θάνατοι ήταν πάνω από 995.000, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αριθμούς που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως το ορόσημο όδευε να ξεπεραστεί ή ξεπεράστηκε ήδη.

Η καμπάνα του καθεδρικού ναού της Ουάσινγκτον άρχισε να ηχεί περί τις 18:00 (ώρα Ουάσινγκτον· 01:00 ώρα Ελλάδας). Κάθε χτύπος αντιπροσώπευε 1.000 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ο πένθιμος ήχος της καμπάνας είχε ακουστεί κι όταν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν προηγούμενα τραγικά ορόσημα, για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η χώρα θρηνούσε πλέον 200.000 νεκρούς.

«Σήμερα το έθνος μας ξεπέρασε έναν τραγικό σταθμό: ένα εκατομμύριο Αμερικανοί πέθαναν εξαιτίας της COVID-19», συνόψισε ο πρεσβύτερος του καθεδρικού ναού, ο αιδεσιμότατος Ράντολφ Μάρσαλ Χόλεριθ, προτού αρχίσουν να ηχούν οι καμπάνες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν εδώ και αρκετές εβδομάδες άνοδο των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μετά την άρση της υποχρέωσης να χρησιμοποιούνται μάσκες, κάτι που πλέον απλά συστήνεται στους κλειστούς χώρους για τους περισσότερους.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Το όριο των 900.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Φεβρουάριο, πριν από τρεις μήνες. Εκείνο των 800.000 τον Δεκέμβριο, ενάμισι μήνα νωρίτερα.

Όταν είχε ξεπεραστεί το ορόσημο του μισού εκατομμυρίου νεκρών, τον Φεβρουάριο του 2021, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει για απολογισμό πιο βαρύ απ’ ό,τι αυτοί «του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Δεύτερου Παγκοσμίου και του Πολέμου του Βιετνάμ μαζί».

Συνολικά, η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε 13-17 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την 1η Ιανουαρίου 2020 ως την 31η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΚΟΣΜΟΣCOVID-19ΗΠΑΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣΚΑΜΠΑΝΕΣΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή