ΗΠΑ: Θλιβερό ρεκόρ 20ετίας για τις συλλήψεις στα σύνορα με το Μεξικό

by Times Newsroom 1

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 171.000 μετανάστες στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για τον υψηλότερο μηνιαίο απολογισμό εδώ και 20 χρόνια, γενονός που αποτελεί μια ακόμη ανθρωπιστική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία συλλήψεων για τον μήνα Μάρτιο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000, όταν οι συνοριοφύλακες είχαν συλλάβει περισσότερους από 180.000 μετανάστες.

Στο σύνολο περιλαμβάνονται περίπου 19.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 53.000 μέλη οικογενειών που ταξίδευαν μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία. Σε περίπου 99.000 ανερχόταν ο αριθμός των ενηλίκων που ταξίδευαν μόνοι τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει προσπάθειες να φιλοξενήσει τα άρτι αφιχθέντα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία εξαιρούνται από την απέλαση βάσει του υγειονομικού διατάγματος για την covid-19.

Τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν μια αύξηση 178% του αριθμού των οικογενειών μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Αν και ο Μπάιντεν δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως η «συντριπτική πλειοψηφία» των οικογενειών στέλνεται πίσω στο Μεξικό, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Πάνω από τα μισά των 19.000 μελών οικογενειών που συνελήφθησαν στα σύνορα τον Φεβρουάριο δεν απελάθηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία των αμερικανικών Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), πολλά εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθερα στις ΗΠΑ για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Το Reuters  απέκτησε επίσης πρόσβαση σε τρεις ημερήσιες εκθέσεις της αμερικανικής συνοριοφυλακής τον Μάρτιο, όπου φαίνεται ότι μόλις το 14-16% των μελών των οικογενειών απελάθηκε εκείνο το διάστημα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή