ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε με έξι προς μία ψήφους την απόφαση – ορόσημο Roe vs. Wade του 1973, με την οποία είχε εδραιωθεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

by Times Newsroom

Αναστάτωση επικρατεί στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει την άμβλωση, στερώντας ένα σημαντικό δικαίωμα των γυναικών, που είχαν κατακτήσει πριν μισό αιώνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως αναφέρει το edition.cnn.com, η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέπει απόφαση που είχε ληφθεί πριν από 50 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους δικαστές «θα μεταμορφώσει το τοπίο της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών στην Αμερική».

Έτσι, με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.

Πλέον, το δικαίωμα στην άμβλωση θα καθορίζεται από τις Πολιτείες, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει. Μέχρι στιγμής, σχεδόν οι μισές Πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Επίσης, σύμφωνα με τον δικαστή Samuel Alito, η κύρωση του νόμου Roe VS. Wade (η ονομασία του νόμου προήλθε από την υπόθεση μιας 25χρονης Τεξανής με το ψευδώνυμο Jane Roe η οποία προσέφυγε ενάντια στην ποινικοποίηση των αμβλώσεων, ενώ Wade ήταν το όνομα του τότε εισαγγελέα του Ντάλας) ήταν «λάθος από την αρχή».

«Το σκεπτικό ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι μεγάλο πλήθος έχει συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και διαμαρτύρεται για την απόφαση που εκδόθηκε, καθώς υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν δικαίωμα στην άμβλωση.

Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

Αυτή τη στιγμή, σε 24 χώρες στον κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Ανδόρα, η Πολωνία και η Μάλτα στην Ευρώπη, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες και το Λάος.

Άλλες 50 χώρες επιτρέπουν τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η υγεία της γυναίκας. Στη Βραζιλία για παράδειγμα, η άμβλωση είναι παράνομη, εκτός από περιπτώσεις βιασμού όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή όταν το έμβρυο έχει ανεγκεφαλίτιδα. Εβδομήντα δύο χώρες, ανάμεσα τους σχεδόν όλη η Ευρώπη, επιτρέπουν την άμβλωση, θέτοντας όμως όρια στον χρόνο κύησης- το πιο συνηθισμένο είναι οι 12 εβδομάδες.

Για την Ευρώπη, η οποία είχε αρχίσει να κάνει νόμιμες τις αμβλώσεις ήδη από το 1967, με εξαίρεση την Σουηδία και τη Δανία στις οποίες η άμβλωση ήταν νόμιμη ήδη από το 1937-, ένα μεγάλο πισωγύρισμα έγινε τον Ιανουάριο του 2021, όταν εισήχθη στην Πολωνία, μετά από πίεση των πανίσχυρων καθολικών ομάδων, η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων, επιτρέποντας τη διαδικασία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, μια 30χρονη Πολωνή πέθανε από σηψαιμία, επειδή οι ιθύνοντες ιατροί δεν προχώρησαν σε άμβλωση, λόγω του περιορισμού, περιμένοντας αντ’ αυτού να πεθάνει το έμβρυο. Η τραγική αυτή εξέλιξη προκάλεσε την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΚΟΣΜΟΣΑΜΒΛΩΣΗΓΥΝΑΙΚΕΣΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή