ΗΠΑ: Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Ιστορική ημέρα» με την είσοδο της Φινλανδίας

by Times Newsroom

Η Φινλανδία έγινε και επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα, ολοκληρώνοντας μια αλλαγή πολιτικής, η οποία δρομολογήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για το τέλος της εποχής της ουδετερότητας της Φινλανδίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έκανε λόγο για ιστορική μέρα.

«Σήμερα, νιώθω υπερήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως τον 31ο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ακόμη ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. «Ενθαρρύνω την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επικύρωσής τους χωρίς καθυστέρηση» τόνισε.

«Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια – όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 11 έθνη ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου – ο Πρόεδρος Τρούμαν είπε: «Αν υπάρχει κάτι αναπόφευκτο στο μέλλον, είναι η θέληση των λαών του κόσμου για ελευθερία και ειρήνη». Σήμερα, αυτή η βούληση είναι ισχυρότερη από ποτέ με την προσθήκη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Ουάσιγκτον: Τουρκία – Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι «τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες είναι ισχυρές δημοκρατίες με εξαιρετικά ικανούς στρατούς, οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, καλωσορίζουμε τη Φινλανδία ως μέλος – η ταχύτερη διαδικασία επικύρωσης στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και ενθαρρύνω την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επικύρωσής τους χωρίς καθυστέρηση».

«Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε τον κτηνώδη επιθετικό του πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας, πίστεψε ότι θα μπορούσε να διχάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Έκανε λάθος. Σήμερα, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Και μαζί – ενισχυμένοι από τον νεότερο Σύμμαχό μας, τη Φινλανδία – θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη διατλαντική ασφάλεια, να υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, κλείνοντας την επίσημη ανακοίνωσή του.

Βρετανία: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν και την ένταξη της Σουηδίας

Στο μεταξύ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε σήμερα (4/4) την «ιστορική» ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε «όλα τα μέλη» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας, την οποία επί του παρόντος μπλοκάρουν η Τουρκία και η Ουγγαρία, μέλη της Συμμαχίας.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις για να δεχθούν επίσης τη Σουηδία, ώστε να μπορούμε να αποτελούμε μια ενωμένη Συμμαχία για την υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Σούνακ σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το Ελσίνκι θα εργαστεί «ακατάπαυστα» για να εξασφαλιστεί εγκαίρως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο μετά την επίσημη ένταξη της δικής του χώρας ως 31ου μέλους στο ΝΑΤΟ.

«Η ένταξη της Φινλανδίας δεν είναι πλήρης χωρίς την ένταξη της Σουηδίας. Οι εργασίες για να γίνει Σουηδία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ συνεχίζονται ακατάπαυστα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Νιινίστο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν μαζί υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή