Ιράκ: Δύο νεκροί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Βαγδάτης

by Times Newsroom 1

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από δακρυγόνο που τον χτύπησε απευθείας στον λαιμό, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 25.

Ο συνταγματάρχης Άμπντελ Καρίμ Χάλαφ, εκπρόσωπος των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ομάδα «βανδάλων» επιτέθηκε εναντίον σημείων ελέγχου στη γέφυρα Σίνακ, στο κέντρο της Βαγδάτης, όχι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ.

Οι νέες μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου, με κεντρικά αιτήματα η κυβέρνηση να παραιτηθεί και το κοινοβούλιο να διαλυθεί, ώστε να αρχίσει διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, πήραν αιματηρή τροπή, καθώς στα συνεχή επεισόδια καταμετρώνται τουλάχιστον 460 νεκροί, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές, και 25.000 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους θα μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι υποσχέσεις των ιρακινών πολιτικών ηγετών ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν την οργή των κυρίως νεαρών διαδηλωτών, που καταγγέλλουν την ενδημική διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και θέσεων εργασίας, την αποσάθρωση των υποδομών και των δημοσίων υπηρεσιών.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις ιρακινές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αρχές στη Βαγδάτη από την πλευρά τους διατείνονται ότι «παράνομοι» εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να διαπράττουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, να βανδαλίζουν και να καταστρέφουν δημόσια περιουσία όσο και ιδιωτικές περιουσίες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή