Ιράκ: Στο φως αρχαία πόλη μετά την υποχώρηση της στάθμης του νερού σε λίμνη

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που διενεργούν τις ανασκαφές, πρόκειται για τα ερείπια της πόλης Zakhiko, η οποία ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλης της περιοχής την περίοδο 1550 με 1350 π.Χ.

by Times Newsroom

Τα ερείπια των τειχών αρχαίας πόλης και των σπιτιών της αποκάλυψε η υποχώρηση της στάθμης του νερού σε λίμνη, στην πόλη Zakho, στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που διενεργούν τις ανασκαφές, πρόκειται για τα ερείπια της πόλης Zakhiko, η οποία ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλης της περιοχής την περίοδο 1550 με 1350 π.Χ.

Οι πρόσφατες ξηρασίες που πλήττουν και το Ιράκ, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης, η οποία είχε εξαφανιστεί εδώ κα δεκαετίες. Η υποχώρηση της στάθμης του νερού ήταν τόσο ραγδαία, που οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την πόλη σε πολύ μικρό διάστημα.

«Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή και οριστικοποιήθηκε το σχέδιο της πόλης. Αποτελείται από δρόμους και σπίτια, καθώς και απομεινάρια από κρατικά κτήρια, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2018. Τα περίπου 200 πήλινα δοχεία που βρέθηκαν περιγράφουν το πώς ζούσαν οι κάτοικοι της περιοχής», δήλωσε ο επικεφαλής της κουρδικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, Χασάν Αχμάντ.

Οι μεικτές ομάδες Κούρδων και Γερμανών εργάζονταν στις ανασκαφές επί 40 μέρες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Τα πρώτα κτήρια αποκαλύφθηκαν το 2018, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού, στο φράγμα της Μοσούλης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος χρειάζεται περαιτέρω  ανασκαφή, κάτι που θα γίνει μόνο αν το επιτρέψει η μείωση του νερού.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα τείχη που σε ορισμένα σημεία είχαν ύψος αρκετών μέτρων, βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση, παρότι έχουν κατασκευαστεί από τούβλα λάσπης που είχαν ξεραθεί στον ήλιο και βρίσκονταν στο νερό για πάνω από 40 χρόνια. Η καλή κατάσταση αποδίδεται στην καταστροφή της πόλης σε σεισμό κατά το 1350 π.Χ., όταν τα πάνω τμήματα του τείχους έθαψαν τα κτήρια.

Παράλληλα, εντόπισαν πέντε σκεύη από κεραμικό και πλάκες με σφηνοειδή γραφή, που ανάγονται στη Μέση Ασσυριακή Περίοδο, λίγο μετά τον σεισμό. Κάποιες πήλινες πλάκες, που ίσως είναι επιστολές, βρίσκονται ακόμη μέσα στους πήλινους φακέλους τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψη θα τους προσφέρει πληροφορίες για το τέλος της πόλης και την έναρξη της Ασσυριακής περιόδου. Πλέον, για να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος από τα ύδατα, τα ευρήματα καλύφθηκαν με πλαστικό και χαλίκι, ενώ η πόλη είναι και πάλι βυθισμένη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή