Ιράν: Η ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντουστί πέταξε το χιτζάμπ της και στηρίζει της διαδηλώσεις

Η Αλιντουστί έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στο Instagram επικριτικές του θεοκρατικού καθεστώτος στο παρελθόν.

by Times Newsroom

Το χιτζάμπ της πέταξε η ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντουστί για να εκφράσει τη στήριξή της προς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο στη χώρα της το Ιράν.

Η ηθοποιός που έχει γνωστή από τον ρόλο της στην βραβευμένη το 2017 με Όσκαρ ταινία «Ο Εμποράκος», η καλλιτέχνης η οποία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη χώρα της, κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα κουρδικά, ένα δημοφιλές σύνθημα των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.

Την ανάρτησή της στο Instagram συνόδευε και ένα ποίημα που, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγραψε η Αλιντουστί: «Η οριστική απουσία σου, η μετανάστευση των πουλιών που κελαηδούν, δεν είναι το τέλος αυτής της επανάστασης».

Η Αλιντουστί έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στο Instagram επικριτικές του θεοκρατικού καθεστώτος στο παρελθόν.

Από την αρχή των διαδηλώσεων στο Ιράν τουλάχιστον πέντε ιρανές ηθοποιοί έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους χωρίς το υποχρεωτικό χιτζάμπ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις διαδηλώσεις, στις οποίες οι γυναίκες έχουν παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πολίτες, από καταστηματάρχες και δικηγόρους, μέχρι φοιτητές και αθλητές.

Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αποδώσει τον θάνατο της Αμινί σε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, λένε ότι οι ταραχές έχουν υποκινηθεί από ξένους εχθρούς, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή