Ιράν: Κύριες εστίες διαμαρτυρίας τα πανεπιστήμια – Περίπου 200 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την καταστολή

by Times Newsroom

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες (6/11) σε πανεπιστήμια στο Ιράν και σε κουρδικές περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας, με το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την καταστολή.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας των γυναικών έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμη και στα σχολεία, παρά την καταστολή, ο απολογισμός της οποίας πλησιάζει τους 200 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μιας ΜΚΟ που έχει την έδρα της εκτός του Ιράν.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, Hengaw, που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη μιας Κούρδισσας φοιτήτριας από τη Μαριβάν, της Νασρίν Γαντρί, η οποία, σύμφωνα με τη Hengaw, υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο αφότου χτυπήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com