Ιράν: Ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη σε δημοσιογράφο που δε φορούσε μαντίλα

Όλος ο πλανήτης έχει τα μάτια του στραμμένα στο Ιράν και τις μαζικές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, την ώρα που κρατείτο από την λεγόμενη «αστυνομία Ηθών» γιατί δε φορούσε σωστά την μαντίλα της.

by Times Newsroom

Η διάσημη Βρετανοϊρανή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ ζήτησε να έχει μια συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, προκειμένου να τον ρωτήσει, μεταξύ άλλων, για τον θάνατο της 22χρονης και τις επακόλουθες, αιματηρές διαδηλώσεις. Όπως αποκάλυψε η ίδια η δημοσιογράφος σε ανάρτησή της στο Twitter, θα επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους…αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αφηγείται η Αμανπούρ, εξηγώντας πως αρνήθηκε «ευγενικά» να συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο αίτημα.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν. Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», συνέχισε. «Και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα. Κι έτσι φύγαμε».

«Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί» καταλήγει η δημοσιογράφος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή