Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν θα σταματήσουν να επιζητούν εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί

Είναι ένα από τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας

by Times Newsroom

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, δήλωσαν χθες Πέμπτη (21/4) ότι δεν θα σταματήσουν να επιζητούν εκδίκηση για τη δολοφονία του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το 2020, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη άρχισε εδώ και έναν χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες με τις ΗΠΑ, για την αναβίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη στοχεύουν να επαναφέρουν τις ΗΠΑ σε αυτήν τη συμφωνία – από την οποία αποχώρησαν το 2018 – κυρίως με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και την εγγύηση της πλήρους τήρησης από την Τεχεράνη των δεσμεύσεών της.

«Οι εχθροί μας ζήτησαν επανειλημμένα να σταματήσουμε να επιζητούμε εκδίκηση για το αίμα του Σουλεϊμανί με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, αλλά αυτό είναι φαντασίωση», δήλωσε ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, τον οποίο επικαλείται το Sepah News, η επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών.

Το Ιράν έχει απορρίψει «τακτικές προσφορές από τους εχθρούς του» για άρση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα για να εγκαταλείψει η Τεχεράνη τα σχέδιά της να εκδικηθεί τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του διοικητή της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, που επικαλείται σημερινή δήλωση του ναύαρχου Αλιρεζά Τανγκσιρί.

Πρωτεργάτης της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 σε αμερικανικό πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την εξόντωση του στρατηγού, δηλώνοντας ότι ο Σουλεϊμανί προετοίμαζε “επικείμενη” επίθεση κατά του αμερικανικού προσωπικού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το Ιράν είχε απαντήσει στη δολοφονία του εκτοξεύοντας λίγες ημέρες αργότερα πυραύλους κατά ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τραυματισμούς.

«Έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα (στους Αμερικανούς) ότι το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές του», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι «οι δράστες, οι υπεύθυνοι, οι συνεργοί και οι σύμβουλοι» που εμπλέκονται στον θάνατο του Σουλεϊμανί «δεν θα μείνουν ατιμώρητοι».

Η Τεχεράνη δήλωσε την Τετάρτη, ότι τα «τεχνικά θέματα» των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, που είναι σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες, επιλύθηκαν αλλά συνεχίζουν να υφίστανται «πολιτικά προβλήματα».

Το Ιράν απαιτεί την αφαίρεση των Φρουρών από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», ένα μέτρο που ελήφθη από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019, αλλά το οποίο επισήμως διαχωρίζεται από το πυρηνικό θέμα.

Η αμερικανική δεξιά και το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησαν ωστόσο την Ουάσινγκτον να μη λάβει μια τέτοια απόφαση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή