Ιράν: Στρατιωτική άσκηση εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ

by Times Newsroom 1
Share this

Οι ναυτικές δυνάμεις του Ιράν ξεκίνησαν την Τετάρτη μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα νότια ύδατα της χώρας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα της κυβέρνησης Τραμπ.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας τέτοια όπλα ως αποτρεπτικά κατά των ΗΠΑ και άλλων αντιπάλων σε περίπτωση πολέμου.

Η Δύση βλέπει τους πυραύλους του Ιράν τόσο ως συμβατική στρατιωτική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα όσο και ως πιθανό μηχανισμό παράδοσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που τα αναπτύξει η Τεχεράνη.

Το ιρανικό πολεμικό πλοίο Makran, το οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιράν με ελικόπτερο και ένα πλοίο εκτόξευσης πυραύλων που ονομάζεται Zereh (πανοπλία) συμμετείχαν στη διήμερη άσκηση στον Κόλπο του Ομάν.

Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν έχουν αυξηθεί από το 2018, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις για να πιέσουν το Ιράν να διαπραγματευτεί με αυστηρότερους όρους το πυρηνικό του πρόγραμμα και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν περιοδικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν και των δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο, όπου η Τεχεράνη πραγματοποιεί ετήσιες ασκήσεις για να δείξει τη στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει «ξένες απειλές».

Την περασμένη εβδομάδα, το Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία της Νότιας Κορέας στα ύδατα του Κόλπου και συνέλαβε το πλήρωμά του εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Σεούλ για τα ιρανικά κεφάλαια που «πάγωσαν» στις τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Στις αρχές του 2019, το Ιράν αύξησε τις εντάσεις στην πιο πολυσύχναστη πλωτή οδό του κόσμου, καταλαμβάνοντας το βρετανικό βυτιοφόρο Stena Impero δύο εβδομάδες αφότου ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο είχε αναχαιτίσει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ.

Με πληροφορίες από το Reuters και το Anadolu

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή