Ιρλανδία: Εξετάζει πιθανές περικοπές στη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σάιμον Χάρις δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνοχή στην προσέγγιση προς ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία και ότι η στήριξη δεν θα πρέπει να βασίζεται στο πότε έφθασαν.

by Times Newsroom

Η Ιρλανδία θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα πιθανές περικοπές στην κρατική στήριξη για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έφθασαν από την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί το σύστημα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.

Περίπου 100.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Ιρλανδία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τον υπόλοιπο κόσμο σχεδόν τριπλασιάστηκε από τα προ της πανδημίας επίπεδα σε πάνω από 13.000 το 2022 και το 2023. Από τις αρχές του έτους, ο αριθμός έχει καταγράψει άλμα σε 7.700.

Αυτό έχει καταστήσει τη μετανάστευση μεγάλο πολιτικό ζήτημα στη χώρα των 5,3 εκατ. κατοίκων, που πασχίζει να φιλοξενήσει πρόσφυγες εν μέσω κρίσης σε ό,τι αφορά την προσφορά καταλυμάτων.

«Σίγουρα είναι η πρόθεσή μου να δούμε αλλαγές στον αριθμό των περιοχών που πράγματι δείχνουν αυτό που θεωρώ ότι οι Ιρλανδοί πιστεύουν ότι έλειπε, δηλαδή μια προσέγγιση κοινής λογικής», δήλωσε ο Χάρις στον ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Χρειάζεται να κοιτάξουμε τη συνοχή στην πρόνοια. Πρέπει να κοιτάξουμε τη συνεισφορά που οι άνθρωποι που έχουν καθεστώς (πρόσφυγα) θα πρέπει να κάνουν για τα καταλύματα. Χρειάζεται να κοιτάξουμε πώς θα διασφαλίσουμε ότι όποιος εργάζεται, εργάζεται νομίμως, ότι υπάρχουν περισσότερες επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας».

Η Ιρλανδία είχε στο παρελθόν περικόψει το επίδομα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε κρατικά καταλύματα που έφθασαν μετά τα μέσα Μαρτίου φέτος στα 38,80 ευρώ ανά εβδομάδα από 220 ευρώ και όρισε όριο 90 ημερών για τον χρόνο που μπορούν να έχουν κατάλυμα από το κράτος. Οι αλλαγές δεν αφορούσαν τους 70.000 Ουκρανούς που ήταν ήδη σε κάποιου είδους κρατικό κατάλυμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com