Ιρλανδός ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Απαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα

by Times Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καθώς είμαι εδώ στην Αθήνα, είναι σημαντικό να καταστήσω ξεκάθαρο και να επαναλάβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτο για την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται», είπε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Κόβενι.

Μάλιστα, ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας». Είναι προκλήσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα των κρατών-μελών και της ΕΕ και που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και μέσω της συντονισμένης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ, όπως επεξήγησε. Προσέθεσε πως οι προκλήσεις αυτές «μάς αναγκάζουν να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και τους στόχους, στους οποίους εδράζεται η ίδρυση της ΕΕ, δηλαδή την εδραίωση της ειρήνης».

Εξίσου, εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την προάσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά κάτι που απέχει πάρα πολύ από αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρωπαίοι». Επηρεάζει το κοινό μας μέλλον, συμπλήρωσε και επισήμανε ότι είναι «μια πρόκληση που δεν πιστεύαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στην ήπειρο μας». Αντέταξε ως το κλειδί της επιτυχίας, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία των εταίρων για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια, διατύπωσε την ικανοποίησή του πως συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα αφήσουν να περάσει τόσος χρόνος μέχρι να ξαναεπισκεφτεί ένας Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών την Αθήνα. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των επισκέψεων δεν δείχνει κακές σχέσεις, αλλά το αντίθετο, αναφερόμενος στις 4 προεδρικές επισκέψεις από την Ιρλανδία στην Ελλάδα και πολλές επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή