«Ισχυρή» δύναμη στο Αφγανιστάν το Ισλαμικό Κράτος, λέει ο Αμερικανός επιτετραμμένος

by Times Newsroom 1

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια «ισχυρή» δύναμη στο Αφγανιστάν, επεσήμανε ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, κατηγορώντας το για την πρόσφατη επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Όμως ο Ρος Ουίλσον (φωτο), Αμερικανός επιτετραμμένος στο Αφγανιστάν, απέδωσε την αύξηση της βίας στην εμπόλεμη χώρα στους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αποχώρησή τους.

«Το ΙΚ παραμένει εδώ μια ισχυρή δύναμη κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους εξακολουθούμε να προσφέρουμε στις αφγανικές αρχές βοήθεια σε θέματα ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας», σχολίασε ο Οίλσον.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε τη τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου σε σχολείο θηλέων της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, αλλά και μια άλλη την Παρασκευή εναντίον τεμένους σε προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο τέμενος αλλά όχι για αυτή στο σχολείο.

«Οι επιθέσεις εναντίον του σχολείου και εναντίον του τεμένους λίγες ημέρες αργότερα φάνηκαν ξεκάθαρα να είναι έργο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους», εκτίμησε ο ίδιος. «Δεν το λέω για να απαλλάξω κάποιον, και κυρίως όχι τους Ταλιμπάν από τις ευθύνες τους για τη βία στην οποία εμπλέκονται άμεσα ή για το οικοσύστημα τρομοκρατίας και βίας στο οποίο εμπλέκονται βαθιά».

Παρά τις διαψεύσεις των Ταλιμπάν, η αφγανική κυβέρνηση αποδίδει συχνά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων σε αυτούς, υποστηρίζοντας ότι το ΙΚ εξαλείφθηκε πριν δύο χρόνια από το προπύργιο του στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Το 2014 η τζιχαντιστική οργάνωση είχε θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κούναρ. Οι μαχητές της ανέλαβαν στη συνέχεια την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων αλλά και των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την 1η Μαΐου την τελική απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά τρις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Όμως η διαδικασία αυτή σημαδεύτηκε από άνοδο της βίας και των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν και τη συνέχιση της βίας, που είναι πραγματικά αδικαιολόγητη, εναντίον των Αφγανών», σχολίασε ο Ουίλσον. «Δεν έχει κανένα νόημα κυρίως όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή