Ισπανία: Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα σύλληψης του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο

by Times Newsroom 1

Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε σήμερα το αίτημα της εισαγγελίας να συλληφθεί ο ηγέτης για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι, λέγοντας πως οι ενάγοντες σε μια υπόθεση για εγκλήματα πολέμου δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, ο οποίος νοσηλεύεται στην ισπανική πόλη Λογκρόνιο πάνω από ένα μήνα, εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στο δικαστήριο στη Μαδρίτη.

Εκείνος όπως και άλλοι ηγέτες του Μετώπου Πολισάριο κατηγορούνται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρώπους στη Δυτική Σαχάρα για γενοκτονίαφόνοτρομοκρατίαβασανιστήρια και εξαφανίσεις, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

«Η αναφορά της εισαγγελίας δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν [την υπόθεση] ότι υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε πως είναι υπεύθυνος για κάποιο έγκλημα», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Η ισπανική κυβέρνηση λέει πως του επιτράπηκε να λάβει θεραπεία στην Ισπανία για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως η κίνηση προκάλεσε την οργή του Μαρόκου και οδήγησε τη Ραμπάτ να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτα τον περασμένο μήνα.

Λίγο μετά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε πως αναμένει πως οι διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο θα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από τη Ραμπάτ, η οποία είχε δηλώσει όμως χθες, Δευτέρα, πως η ακρόαση εναντίον του Γάλι είναι σημαντική για να δείξει «το πραγματικό πρόσωπο του Πολισάριο».

Ανέφερε πως η διαμάχη της με την Ισπανία δεν είναι απλώς για τον Γάλι αλλά γι’ αυτό που θεωρεί ως ισπανική ασέβεια στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αρχή αεροπλοΐας της Ισπανίας Enaire, ανέφερε πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στον ισπανικό εναέριο χώρο ενός αεροσκάφους που κατευθυνόταν από την Αλγερία στην πόλη Λογκρόνιο έπειτα από οδηγίες του ισπανικού στρατού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Το Μέτωπο Πολισάριο, που υποστηρίζεται από τη Αλγερία, μάχεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και από τότε θεωρείται από το Μαρόκο τμήμα της επικράτειάς του.

Η σημερινή ήταν μια προκαταρκτική ακρόαση, το πρώτο βήμα προς μια ενδεχόμενη δίκη. Η Μαριάνα Δέλμας, συνήγορος πολιτικής αγωγής, είπε πως ζήτησε προληπτικά μέτρα εναντίον του Γάλι ώστε να μην μπορέσει να φύγει από τη χώρα. Ωστόσο το δικαστήριο ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως είναι ύποπτος φυγής.

Ο δικηγόρος του Γάλι, Μανουέλ Όγιε, είπε πως ο πελάτης του, που ταξιδεύει με αλγερινό διπλωματικό διαβατήριο, θα παραμείνει στην Ισπανία μέχρι την επίλυση της υπόθεσης. Ζήτησε από το δικαστήριο την απόσυρση της υπόθεσης, όπως είπε.

Η Μοντέρο είπε πως η ισπανική κυβέρνηση αναμένει από τον Γάλι να επιστρέψει εκεί από όπου ήρθε, όταν η υγεία του βελτιωθεί. Οι ισπανικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή σε περίπτωση οποιωνδήποτε περαιτέρω προβλημάτων στα σύνορα, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή