Ισπανία: «Πράσινο φως» για τον νόμο αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου από τα 14 έτη

by Times Newsroom 1

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε αυτήν την Τρίτη, στο Συμβούλιο Υπουργών, το σχέδιο του Ley Trans y de Igualdad LGTBI, (Νόμος Τρανς και Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+), ένα «εργαλείο που θα επιτρέψει τη μάχη για την επίτευξη πραγματικής και αποτελεσματικής ισότητας των διεμφυλικών ατόμων και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ ατόμων. Με αυτόν τον νόμο , και μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της εκτελεστικής εξουσίας, το όνομα και το φύλο των τρανς ατόμων θα διορθωθεί στο αστικό μητρώο από την ηλικία των 14 ετών.

Η Υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, υπερασπίστηκε την έγκριση αυτού του νόμου, ο οποίος θέτει τη χώρα «στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης σε ένα πλαίσιο στο οποίο από ορισμένες χώρες υπάρχει μια βαθιά αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων ΛΟΑΤΚΙ».

«Με αυτόν τον νόμο, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι φοβούνται για τη σωματική σου ακεραιότητα λόγω της αύξησης των ομοφοβικών επιθέσεων, περνάμε ένα μήνυμα», δήλωσε η υπουργός.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η Μοντέρο μετά την έγκριση του νόμου που δείχνει «τη δύναμη της κυβέρνησης συνασπισμού, την ικανότητά της να προωθεί φεμινιστικές πολιτικές, να καταλήγει σε συμφωνίες για να έχουν βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις και να κάνει πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.»

«Ή είμαστε όλοι ικανοί να σπάσουμε κάθε διάκριση ή κανείς δεν θα το κάνει», δήλωσε η υπουργός σχετικά με τον νόμο που επιτρέπει «τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας του φύλου. Οι τρανς άνθρωποι δεν πρόκειται να θεωρηθούν άρρωστοι», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χουάν Κάρλος Κάμπο, ο νόμος καλύπτει ευρείες πτυχές για την προστασία των ομάδων LGTBI και Trans (ΛΟΑΤΚΙ και Τρανς), καθώς εγγυάται και προωθεί την αποτελεσματική ισότητα για την εν λόγω ομάδα, ενώ προβλέπονται διαδικασίες, ώστε αυτοί οι στόχοι να εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα.

Ο κανόνας, μεταξύ άλλων δικαιωμάτων, θα επιτρέψει την ελεύθερη αυτοδιάθεση του φύλου και θα επιτρέψει στα άτομα αυτής της ομάδας να μην υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν ορμόνες για να αλλάξουν το φύλο τους.

«Το κλειδί για τον νόμο είναι ότι οι τρανς άνθρωποι αποφασίζουν και λένε ποιοι είναι ενώπιον των διοικητικών υπηρεσιών και δεν τους αναγκάζουμε να πάρουν ορμόνες ή να μας δείξουν ότι είναι άρρωστοι για να αλλάξουν την ταυτότητα του φύλου τους», δήλωσε ο υπουργός. Έχει δηλώσει ότι ο νόμος θα εγγυάται επίσης εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη σε άτομα που θέλουν να περάσουν από ορμονική διαδικασία.

με πληροφορίες από την El País και τη La Vanguardia

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή