Ισραήλ: αρχαίο πατητήρι αποκαλύπτει πώς δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια

by Times Newsroom 1

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα πατητήρι κρασιού, ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα και άλλα αντικείμενα που συνδέονται με έναν οικισμό που βρισκόταν στο σημερινό προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραμάτ Χα-Σάρον, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Στρωμένο με ψηφιδωτό δάπεδο, το μεγάλο πατητήρι δείχνει ότι ο χώρος φιλοξενούσε γεωργική-βιομηχανική δραστηριότητα κατά τη βυζαντινή περίοδο. Αρχαιολόγοι από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) βρήκαν, επίσης, τα θεμέλια μιας μεγάλης κατασκευής που μπορεί να χρησίμευε ως αποθήκη ή αγροικία.

«Μέσα στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις, βρήκαμε πολλά θραύσματα αγγείων αποθήκευσης και κατσαρόλες που, προφανώς, χρησιμοποιούνταν από εργάτες που εργάζονταν στους αγρούς εδώ», λέει ο αρχηγός της ανασκαφής, Γιοέλ Αρμπέλ. «Ανακτήσαμε, επίσης, πέτρινα κονιάματα και μυλόπετρες που χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση σιταριού και κριθαριού και πιθανότατα, επίσης, για τη σύνθλιψη βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών».

Ο Αρμπέλ προσθέτει ότι τα περισσότερα από τα πέτρινα εργαλεία ήταν κατασκευασμένα από βασάλτη από τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία, που βρίσκονται 50 έως 100 μίλια βορειοανατολικά του Ραμάτ Χα-Σαρόν.

ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY OFFICIAL CHANNEL
Ισραήλ: αρχαίο πατητήρι αποκαλύπτει πώς δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια

Όπως αναφέρει ο Στούαρτ Γουάινερ για τους «Times of Israel» το νόμισμα κόπηκε το 638 ή το 639 μ.Χ. υπό την εξουσία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου. Η μία πλευρά δείχνει τον αυτοκράτορα και τους δύο γιους του. Ο λόφος του Γολγοθά στην Ιερουσαλήμ, που προσδιορίζεται ως ο τόπος της σταύρωσης του Ιησού στα χριστιανικά ευαγγέλια, εμφανίζεται στην πίσω όψη. Κάποιος έγραψε μια επιγραφή, πιθανότατα το όνομα του ιδιοκτήτη του νομίσματος, στην επιφάνειά του, στα ελληνικά και πιθανώς αραβικά, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κουλ, εμπειρογνώμονα νομισμάτων στο IAA.

Το νόμισμα του Ηρακλείου 

Μεταξύ των ανακαλύψεων που έγιναν στον χώρο ήταν μια χάλκινη αλυσίδα που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση ενός πολυέλαιου – ένα τεχνούργημα που βρίσκεται συνήθως στις εκκλησίες, ενώ βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα της πρώιμης ισλαμικής περιόδου, που ξεκίνησε τον έβδομο αιώνα μ.Χ. όπως λάμπες πετρελαίου, εργαστήριο γυαλιού και μια αποθήκη με μεγάλα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση σιτηρών και προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή