Ισραήλ: Το Γιαντ Βασέμ αναστέλλει τη συνεργασία του με τον Αμπράμοβιτς,

Το ίδρυμα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης έπειτα από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ότι είχε ενώσει τη φωνή του με αυτή του αρχιραβίνου Ασκενάζι του Ισραήλ, συγκεκριμένα, για να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς.

by Times Newsroom

Το ισραηλινό μνημείο του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να αναστείλει τη συνεργασία του με έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές του, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ρωσοϊσραηλινό ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχει επιβάλει κυρώσεις η βρετανική κυβέρνηση ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, δεν είχε πληγεί μέχρι στιγμής από το κύμα των κυρώσεων που είχε επιβάλει η Βρετανία σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την έναρξη της επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Όμως σήμερα, το Λονδίνο αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να του απαγορεύσει να ταξιδεύει και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Βρετανούς ιδιώτες και βρετανικές επιχειρήσεις.

“Υπό το φως των εξελίξεων, το Γιαντ Βασέμ αποφάσισε να αναστείλει τη στρατηγική συνεργασία με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς”, δήλωσε ο Σίμι Άλεν, εκπρόσωπος του Γιαντ Βασέμ, του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, σε σύντομη ανακοίνωση.

Το ίδρυμα είχε ανακοινώσει στις 22 Φεβρουαρίου την έναρξη με τον Αμπράμοβιτς μιας “στρατηγικής συνεργασίας για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών του Γιαντ Βασέμ στον τομέα της έρευνας και της μνήμης του Ολοκαυτώματος”.

Ο Άλεν είχε κάνει λόγο για “οκταψήφιο” ποσό που έδωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος –- και Ισραηλινός πολίτης από το 2018 -– το οποίο τον έκανε τον δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή του μνημείου.

“Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον Ρομάν Αμπράμοβιτς για τη γενναιόδωρη συνεισφορά του η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την αποστολή του Γιαντ Βασέμ”, είχε πει ο διευθυντής του, ο Ντάνι Νταγιάν.

Το ίδρυμα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης έπειτα από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ότι είχε ενώσει τη φωνή του με αυτή του αρχιραβίνου Ασκενάζι του Ισραήλ, συγκεκριμένα, για να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς.

Ο Άλεν δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το Γιαντ Βασέμ είχε υπογράψει επιστολή προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον Τόμας Νάιντς, για να “αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης στις δυνητικά αρνητικές συνέπειες” που μπορεί να είχαν οι κυρώσεις που στοχεύουν “σημαντικούς σκοπούς που συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ισραηλινός σύμμαχός τους”.

Συνέπεια των βρετανικών κυρώσεων, η πώληση του συλλόγου της Τσέλσι, που ανακοίνωσε ο Αμπράμοβιτς την περασμένη εβδομάδα, αναστέλλεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή